MX World

03/11/2011 18:51 - geplaatst door Marcel Dirks

Enkele weken geleden trokken we samen met endurospecialist Pascal Berlingieri naar Helecine om de nieuwste generatie Beta Enduromodellen aan de tand te voelen. TRP Racing had het samen met de andere Betaverdelers goed geregeld en iedereen kon zijn rondjes rijden op een van de vele terbeschikking gestelde motoren...

Lees verder bij Thor (en een fotoreeks)

Klik hier voor de fotoreeks

De Beta RR Enduro-modellen draaien inmiddels al enkele jaren mee en zijn al gekend omwille van hun betrouwbaarheid, een Beta vergt heel weinig onderhoud en de rijstijl is erg typisch. 

Beta is al toe aan hun derde generatie RR4T modellen met een motor die in eigen huis wordt gefabriceerd. De fabriek ligt in het Italiaanse Rignano Sull'Arno en er werd vooraf veel en uitvoerig getest.

Er is voor ieder wils een Beta-motor beschikbaar want met 4 verschillende motoren beschikken ze over een brede waaier van cilinderinhoud. 

We kregen in Helecine alle modellen terbeschikking en trokken op avontuur...

De RR 350 voelde meteen goed aan, de motor is erg handelbaar en stuurde vlot doorheen de sporen en korte bochten, ook als je een bocht afsnijd is hij sterk genoeg om dit te compenseren.

Na de 350 trokken we met de RR400 het circuit op, de 400 kent weinig verschil met de 400, we merkten enkel dat de 400 bovenin wat achterwege bleef.

De al zwaardere RR450 is dan weer een motor die heel wat foutjes kan opvangen want er is bijna altijd wel vermogen terwijl hij je zeker niet zal verrassen. Het sturen blijft ook met deze 450 lekker licht en een bocht afsnijden is met de 450 ook geen probleem, hij draait waar je hem stuurt.

De RR498 is dan nog een stukje sterker (zoals je al wel kon vermoeden) en is dan ook gemaakt voor het zware trekwerk, je voelt meteen dat er meer kracht inzit, het speelwerk laat je met deze motor best een beetje achterwege maar snelheid halen is geen probleem.

De RR-modellen zijn alleen voorzien van een nieuwe Sachs-voorvork die uitstekend zijn werk deed. Ook van de achtervering hadden we niks te klagen. 

De Brembo-remmen doen net als op de KTM meer dan behoorlijk hun werk terwijl ook alle modellen zijn uitgerust met een Brembo Hydraulisch koppelingssysteem.

Voor ons was deze test erg geslaagd!!