MX World

12/05/2011 14:23 - geplaatst door Marcel Dirks

De eerste twee GP's van het jaar staan al in de geschiedenisboeken beschreven. We kregen al een paar antwoorden, maar vooral een heel pak nieuwe vragen. Wie legt Antonio Cairoli het vuur aan de schenen? Blijft Steven Frossard bevestigen? Wie kan Ken Roczen volgen? Dit weekend krijgen de GP-rijders alvast een van de meest veeleisende parcours van het jaar voorgeschoteld. Het legendarische parcours van Glen Helen zal rijders belonen, maar ook straffen. We kijken even hoe de kaarten voorlopig verdeeld liggen. Klik op "Thor" voor de preview.

MX1
Als we de balans van de eerste twee GP's opmaken, is het duidelijk dat de meeste 'usual suspects' hun huiswerk goed gemaakt hebben, maar toch zijn er ook alweer enkele verrassingen. Wie had gedacht dat Antonio Cairoli in de eerste GP van het jaar zijn knie zou verdraaien en dat Steven Frossard na twee GP's de leider zou zijn in het kampioenschap? Hoe dan ook is de dubbel-GP Amerika-Brazilië een belangrijk schakelpunt. Als we kijken naar het verleden is dit zo ongeveer het punt waarop de sneltrein Cairoli in gang schiet, en wanneer de andere toppers na enkele GP's proberen aan te pikken is voor Tony de klus al grotendeels geklaard. Laat het duidelijk zijn dat "rijden voor het kampioenschap" geen prijzen zal opleveren. Iedere reeks van iedere wedstrijd zal tellen als je kijkt naar de diepte van het deelnemersveld. Glen Helen is een typisch Amerikaans parcours met enorme hellingen en grote sprongen, wat normaal dan ook in het voordeel zou moeten spelen van iemand als Clement Desalle, die in vorig jaar in de AMA Nationals al liet zien dat hij goed overweg kan op dit soort parcours. Ook de jongens met wat meer 'lef', zoals een Kevin Strijbos, Steven Frossard en Evgeny Bobryshev moeten hier een slag kunnen slaan. Ook al zullen ze dat zeker niet cadeau krijgen, want als je weet dat Antonio Cairoli vorig jaar een reeks won in één versnelling, dan weet je wel hoe laat het is. Ook voor Ken De Dycker en Steve Ramon zit er behoorlijk wat druk op de ketel, want een 14de en een 10de klassering na twee GP's kan onmogelijk binnen de verwachtingen liggen van deze twee toppers. Ook al is dit circuit misschien niet op hun lijf geschreven zullen ze moeten presteren, als ze de trein van de top 5-7 niet uit het oog willen verliezen. En wat met de Amerikanen? Net zoals vorig jaar is het weer koffiedik kijken van wie er aan het starthek zal staan. Enkel Andrew Short en Mike Alessi van KTM lijken voorlopig bevestigd. In ieder geval zijn deze twee jongens zeker top-5 materiaal en kunnen ze ervoor zorgen dat bepaalde GP-piloten punten verliezen. MX2 Bij de jonge wolven is het voorlopig de "KTM-show" geweest. Zowel Roczen als Herlings gaf al zijn visitekaartje af en geen van de andere piloten slaagde er tot hiertoe in van te antwoorden. Dé favoriet is uiteraard Ken Roczen die ondertussen al gewend is aan de Amerikaanse circuits en bakken vertrouwen heeft na zijn recente prestaties in de GP's en de Amerikaanse supercrossen. Ook Jeffrey Herlings moet met zijn agressieve rijstijl en zijn starterscapaciteiten in Glen Helen iets kunnen bewijzen, maar voor de grootste uitdagers zullen misschien wel komen uit het CLS-Kawasakiteam. Zowel Tommy Searle als Max Anstie hebben meerdere jaren ervaring in Amerika. Beiden woonden ook in Californië en werkten dus genoeg trainingsrondjes af in Glen Helen. Laten we ook Zach Osborne niet vergeten, die vorig jaar tweede werd, en in zijn thuisland zeker iets zal willen bewijzen. En Marvin Musquin, die we dit jaar een 'gastrijder' moeten noemen in de USGP. Het wordt voor Marv'Attack de eerste wedstrijd na zijn knieblessure die hij opliep in Bercy. Uiteraard zal Musquin voor zichzelf en al zijn fans willen bewijzen dat hij het nog niet verleerd is, maar wellicht zal hij niet het onderste uit de kan halen, met de AMA Nationals in het vooruitzicht.
Ook in de MX2-klasse worden de twee overzeese GP's een sleutelmoment, want de Roczen-trein gaat loeihard en bovendien heeft Kenny ook al veel meer wedstrijdritme in de benen dan de andere jongens. Getuige daarvan is het klassement tot nu toe: De vierde plaats kijkt nu al aan tegen een achterstand van 27 punten... Zondagnacht brengt ons meer wijsheid...