MX World

03/02/2011 23:00 - geplaatst door Marcel Dirks

Het seizoen 2009 was als een droom die uitkwam vor Antti Pyrhönen. Hij won zijn eerste manche in Chile, won er nog een in Slovenië en scoorde de dubbel in zijn eigen Grand Prix in Vantaa Finland. Toen in de MX of Nations kwam de grote dreun, bij een start ongeluk kwam de Fin hard ten val en hij raakte meer dan een jaar uit roulatie.  Lees verder bij Thor

  Echter zijn AP Racing team ging verder en gaf de Chileense teenager Alejandro Noemi de kans in zijn team een plaats te krijgen met daarbij de coaching door Antti op alle terreinen. “Het seizoen 2010 werd hierdoor onverminderd druk voor mij om alles in goede banen te leiden voor Alejandro. Het herstel van mijn gecompliceerde beenbreuk duurde veel langer dan was ingeschat. Er waren zelfs bot en huid transplaties nodig om de zaak te repareren.”  “Ïk wil nog wel een paar jaar racen en gelukkig ben ik nu weer helemaal fit.  Mijn loyale sponsors hebben de schouders eronder gezet en het budget voor de jacht op de MX3 titel is rond, ik voel me trots en blij tegelijk. In 2009 heb ik mijn doelstelling bereikt om een GP te winnen. Ik heb daarom geen druk dit jaar, ik hoef geen gekke dingen uit te halen om me te bewijzen.”

Eind 2010 ging Noemi terug naar Chili en liet de uitnodiging achter aan Antti om bij zijn familie de zomer door te brengen in plaats van een strenge winter in Finland waar trainen met de motor een paar maanden lang onmogelijk is. Antti nam de uitnodiging aan, zat in oktober 2 weken in Chile, 4 weken in november en nu 5 weken tot half februari.  “Mijn kennismaking met Chili was special omdat ik er mijn eerste GP manche won. Toen ik terug kwam op 14 oktober vorig jaar stond de pers me op te wachten, ik kwam zelfs live op een van de tv zenders alsof ik wereldkampioen was. Wat Alejandro en zijn vader me verteld hadden bleek helemaal waar: motocross in Chili is razend populair.”  Deze weken onder de zon heeft Antti goed weten te gebruiken voor het dagelijks trainen met Alejandro maar ook om wedstrijden te rijden. Hij won een wedstrijd en scoorde diverse podium plaatsen.  “Hierdoor zijn mijn condite en zelfvertrouwen helemaal tiptop na deze 3 trips in Chili. Het was soms trainen of wedstrijden rijden in 30 graden hitte, wel iets anders dan 30 graden onder nul in Finalnd. Half februari kom ik terug naar Europa, dan begint het werken naar de eerste WK ronde in Griekenland.” “Ïk ben er een heel jaar uit geweest maar ik voel gewoon dat ik mijn snelheid en techniek in 2011 naar een hoger plan kan brengen en wie weet, ik ga voor een top resultaat. Mijn scorelijkst is iets om trots op te zijn, veelvoudig Fins kampioen, Nederlands kampioen, Europees kampioen, bronzen FIM medalille individueel en twee keer lid van het Finse team in MX of Nations dat brons won. Een heel mooie lijst zou ik zo zeggen!”  DE 2011 KALENDER EN VERBETERINGEN “Voor de laatste GP van 2010 in Zwitserland was er een meeting met de Youthstream staf en organisatoren. De 300 euro startgeld werd afgeschaft, de dreigende amateur status voor MX3 afgeschoten, er komt meer logica in de volgorde en data van de races zodat mensen ook hun nationale wedstrijden kunnen rijden.” “En er komt support voor de top van 10.000 euros om de kosten van de 3 GP’s in zuid Amerika te bekostigen. En we weten dat motocross er heel populair is. Ik kan melden dat ik voor mijn eigen AP Racing team door 3 grote sponsors uit Chili wordt ondersteund, VTR, Battery Energy drink en Crossman.” “”De MX3 klasse zal meer rijders gaan trekken met een sterke competitie. Ik ga me inzetten voor een top positie in elke race met als uiteindelijk doel de hoogste trede.” Deze mailing was gemaakt voor Antti Pyrhönen door Harry van Hemmen MIJN BOEK  -  "ANTTI PYRHÖNEN'S RIDE" “Ër is eind vorig jaar een boek over mij en de Finse mx historie uitgekomen, ook iets waar ik heel trots op ben. Daarom moest ik in october even terug naar Finland voor de introduktie.” Taal: Fins
ISBN: 978-952-472-122-6
Uitgever: Alfamer Ltd, Finland
Product Code: S271