MX World

11/03/2018 20:57 - geplaatst door Stingray

Heerlijke crossdag op de Herikerberg, die heel veel publiek trok en de ganse dag regenvrij bleef. De ‘plateau was er dan ook een om van te smullen, met een 20-tal GP-rijders, en een veelvoud van EK-rijders. Er werd gecrosst, en op het einde won Jeffrey Herlings. Hij is de grote favoriet voor Valkenswaard zondag. Maar een zekere meneer Gauthier Paulin komt ook met een scherp mes naar Valkenswaard.

Na de kopstart van Romain Febvre kwam Herlings als leider door, met zijn buddy Glenn Coldenhoff in zijn spoor. Al snel diepte Herlings een kloof uit, zette zijn KTM op cruisecontrol en maakte de klus heel eenvoudig af, met een halve minuut voorsprong. Even voor halfweg raakte het vaatje van Coldenhoff leeg en eerst Febvre en later Gauthier Paulin straften dit genadeloos af. Met Anstie die de boeken dicht deed voor Febvre door derde te worden. Die zon op wraak en ging alweer als leider de eerste linkse in, om er als tweede mee uit het bos te komen. Was het Herlings menens, of wilde hij de tegenstanders uit hun kot lokken. We weten het niet, maar er ging een kopgroep van vijf man rond de Herikberg. Paulin, Anstie en een brute Simpson bleven in het spoor van Herlings. Tot die ergens halfweg nog een extra versnelling extra vond op zijn KTM. Het duel om de ereplaatsen ging hard tegen onzacht. Simpson leek het te halen. Ging dan in de fout en moest zo weer Paulin, Anstie en Febvre voor laten. Een herboren Davy Pootjes leidde vier ronden in de 250-klasse, maar vervolgens trok Thomas Kjer-Olsen over Calvin Vlaanderen en Pootjes heen. Het leek een makke zege te worden, maar in de slotronde moet Olsen ergens een omweg genomen hebben want Vlaanderen dwong hem tot een eindspurt. Jago Geerts was de beste Kemea rijder. Hij moest even passen voor Olsen, maar glipte dan mee naar de derde plaats. In de tweede reeks werd het duel voor de dagzege onthoofd door een val van Vlaanderen, die meteen zijn Honda in de garage zette. De F&H-ploegmaatjes Jed Beaton en Ruben Fernandez-Garcia lieten zien dat ze van een aandachtig kijkende Mar De Reuver hadden bijgeleerd. Beaton zette zelfs een grote mond op tegen Olsen, die pas in de zevende ronde de leiding over nam. Pootjes kwam opnieuw goed voor de dag en verzwakte niet op de derde plaats. En Jago dan? Wel, Geerts zat wellicht achter Vlaanderen toen die viel en moest samen met Ben Watson als laatste de baan op. Op een gegeven ogenblik zat Watson al zevende maar viel dan uit. Geerts deed wat in zijn vermogen lag en werd nog zesde achter Vsevolod Brylyakov en Micha-Boy De Waal. Hij viel net van het podium dat bemand werd door Olsen, Beaton en Pootjes. De Oostenrijker René Hofer won de 125 cc-klasse met een eerste en een tweede plaats. Raivo Dankers die de eerste reeks gewonnen had was bezig een en ander rech te te zetten naeen mindere start maar werd dan te voet gesteld. De virtuele eindstand werd dooreen geschud en een hel sterke remonte van de Tsjech Peter Polak leverde zilver op voor tweevoudig ex-EMX150 kampioen Emil Weckman. Kay en Kay verdeelden de 85 cc-buit. Eindwinaar werd Karssemakers voor De Wolf. Liam Everts speelde mee voor de derde plaats, maar werd toen plaatsen terug gezet vanwege geluidsoverlast. Waardoor Scott Smulders dere werd voor Dave Kooiker en Camden McLellan.