MX World

13/03/2018 10:07 - geplaatst door Stingray

Zowel de Nederlandse als veel buitenlandse toppers stonden zondag in Markelo aan de start voor de eerste wedstrijd van de Dutch Masters of Motocross in Markelo. Voor Jumbo No Fear Vamo Honda rijders Micha Boy De Waal en Marshal Weltin werd het een geslaagde generale repetitie voor de GP van Valkenswaard dit weekend. Weltin werd 9de in de eindstand, De Waal was 11de. In de 250 klasse waren maar liefst 15 GP-coureurs afgezakt naar Circuit ‘de Herikerberg’. ’s Morgens streden niet minder dan 56 rijders om de beste kwalificatietijd en een startplaats in de manches. Micha Boy De Waal zette meteen een knappe 6de tijd op de klok. Credits: Niek fotografie.

Aan het begin van de eerste manche liep het echter dramatisch fout voor de Waal die er spectaculair af ging. Gelukkig zonder erg op fysiek vlak. Met een ‘kromme’ motor en een behoorlijke achterstand op de rest van het veld begon de No Fear Energy rijder als allerlaatste aan een inhaalrace. Micha beet zich in zijn gekende stijl vast en wist zo nog een 20ste plaats én een kampioenschapspunt uit de brand te slepen. De tweede race verliep wél volgens plan. De Waal nam een goede start en werkte in het zog van de GP toppers een uitstekende manche af. Zo kwam de coureur uit Veen als 5de over de meet op enkele seconden van Vsevelod Brylyakov. Marshal Weltin kwam minder uit de verf in de tijdstraining. Hierdoor verscheen de jonge Amerikaan zwaar benadeeld aan de start van de eerste race. Van in 35ste stelling stuurde Marshal zijn CRF250R als een spreekwoordelijk mes door boter. Hij zou nog 14de worden. In de tweede manche kon Weltin zijn betere startpositie, aan de binnenkant op de tweede rij, goed verzilveren. Na een start buiten de top-10 ging de Jumbo No Fear Vamo Honda piloot in duel met de gevestigde GP waarden. Marshal hield prima stand en werd zo 7de. De tweede wedstrijd van de Dutch Masters of Motocross wordt op paasmaandag 2 april in Oldebroek verreden. Teammanager Steven Vandeweyer “Globaal gezien was het een heel positieve dag voor ons. Micha had een ongelukkige val in de eerste race maar hij maakte hij telkens een gretige indruk. Zijn snelheid bevestigde ook al het goede wat we al van hem op training hebben gezien. Die top-5 in de tweede race in zo’n sterk deelnemersveld was de kroon op het werk. Gedurende de dag wisten beide rijders hun afstellingen nog te verfijnen, maar het is duidelijk dat we met de nieuwe Honda CRF250R op technisch vlak een prima basis hebben. Marshal werd bestraft voor zijn mindere kwalificatietijd. Toch toonde hij in beide manches hoeveel progressie hij heeft geboekt op zanderige banen. De tweede manche was dan ook heel keurig. Weltin moest nauwelijks terrein prijs geven op enkele toppers. Hierdoor kijken we met vertrouwen uit naar de GP van Valkenswaard dit weekend.”