MX World

15/04/2018 20:00 - geplaatst door Stingray

Samengevat: Jeffrey Herlings won de GP van Portugal zoals hij dat wilde. Holeshot in de eerste reeks. Daarna rustig een tempo  rijden dat hem niet in het rood deed gaan en waardoor de tegenstand enigszins waardig bleef. Reeks twee, kopstart voor Caïroli, paar ronden lang leider. Dan nam Herlings over en was de koers gereden. Flashback: Vorige week in Trentino zagen we dat Caïroli Herlings klem zette in de tweede bocht. Een nummertje dat door Herlings gepareerd werd in de derde bocht. Terug naar Agueda. Caïroli, kopstart genomen in reeks twee, voelde Herlings komen na enkele bochten. Hij probeerde hem mee naar buiten te nemen. Het is te zeggen Caïroli draaide niet zo kort als hij zou kunnen. Herlings zag het aankomen en schoof binnendoor naar de leider. Koers gereden dus, zoals we zegden. Maar Herlings liet bij zijn eerste interview toch niet na om te zeggen dat hij het niet zo leuk vond wat Caïroli hem lapte. Nu zijn wij geen 'Story' of 'Dag Allemaal' en willen het niet uitvergroten. Maar toch. Er lijkt werk aan de plank voor de teamcoördinator. Thor it voor meer....

Want eerlijk gezegd buiten Jef en Toon deed niemand mee voor de zege. Erger nog, Clement Desalle was er weer bij, hij zou wellicht opnieuw op het podium gestaan hebben. Maar zijn Kawasaki gaf er de brui aan. Ten minste. Hij ging de pits in, probeerde nog te starten, maar liet de motor vervolgens staan. Dat speelde in de kaart van Gauthier Paulin, en Romain Febvre die zo kans zagen om de Panda van zijn derde plaats te stoten. Ook Tim Gasjer was goed bezig. Het leek er zelfs op of Caïroli niet eens in het stuk zou voor komen. Maar dan liet de 9-voudige wereldkampoen zien tot wat hij in staat was. De eerste die er aan ging was Febvre. Die wist zelfs niet eens wat hem overkwam toen Caïroli hem over de zevenvoudige ritmesectie voorbij stoof. Heerlijk, en het was nog maar het voorgerecht. Want hij ging op zoek achter Paulin en die zette hij schaakmat in een korte afdaling, annex binnenbocht. Heerlijk, die hoofdschotel. Even terzijde: Paulin viel uit en verspeelde zo de winst op Desalle uit reeks één. En toen kwam het dessert nog eens. Want ook Gajser, in tweede stelling, lag op zijn gat van het verschieten toen Antonio zijn stunt nog eens overdeed op dezelfde plaats. Helaas, het was voor zilver. Want zei Jeffrey: "Mijn start was gelukt. Ik ging zuinig om met mijn energie, omdat ik me wilde sparen voor de tweede reeks." Wat hij bewees door los te winnen.  Van Horebeek werd de beste Belg in de eerste reeks als zesde, terwijl Julien Lieber weer sterk reed en tiende werd. Kevin Strijbos kwam heel laat door maar knokte zich binnen de punten tot hij drie roden voor tijd weg viel. In reeks twee is het verhaal heel gauw verteld. Het was een flauwe bedoening. In een mum van tijd reed Herlings zich los. Caïroli  met een flink blauw oog zag het niete goed meer zitten en liet het dan maar zo. Desalle zat op drie enz... Kortom er was geen bal te bleven. Wijzigingen moesten met een vergrootglas worden gezocht. De opmars van Glen Coldenhoff was nog het leukste om volgen. Van Horebeek won duels met Shaun Simpson en Jeremy Seewer maar verloor van Coldenhoff en kreeg een plek cadeau door het uitvallen van Arminas Jasikonis. Idem voor Strijbos, en die werd mooi twaalfde. clement Deaslle ziet zich in de WK-stand gepasseerd door Fabvre en Lieber - alweer een val in reeks twee, valt net buiten de top tien. Hij wed achttiende. Zo het slot gaat er even op voor een paar weken. Volgende match per één mei - op een dinsdag - in  Russia!