MX World

24/06/2018 19:18 - geplaatst door Stingray

Zo, met de titel weet U bijna alles over de Denicol GP voor zijspannen in Lommel. Maar uiteraard gaan we wel wat dieper in op een in geslaagde GP. Al viel de support race wat bleek uit wegens te weinig deelnemers. Maar het publiek was op de afspraak en genoot van twee mooie reeksen. De eerste stond bol van de spanning. De tweede liet vele monden van verbazing open vallen over zoveel 'sportief geweld' op een zijspan.

Lees er alles over onder Thor.

Credits: Blocky Pics.

Willemsen, Dierckens-Rostingt en Varik-Daiders braken uit in de start, maar Dierckens zou al na een ronde terug zakken naar de zesde plaats. Voorin bleef Willemsen op kop vooo Varik, en die twee gingen los. Van Werven-Mans posteerden zich op drie voor Bax, terwijl Brown-Millard eigenlijk heel goed mee draaiden. Wie we misten vooraan? De nummers twee in de WK-stand Hermans-Musset en de leiders, Vanluchene-van den Bogaart. Hermans was pas via de herkansing in de race geraakt maar de 26ste startplaats verneukte hun eerste manche. De Red Plate wist al snel dat er geen zesde GP-zege op rij zou komen. Varik reed op zeker ogenblik in het wiel van Willemsen, terwijl Bax na vijf ronden over Van Werven raakte. Maar we dachten dat de wedstrijd gereden was. Bax telde immers 16 seconden achterstand op de leiders. Maar 'Never Give Up' plooiden zich dubbel. Toch hadden ze twaalf ronden nodig om voorbij Varik te fietsen, om dan in één kattensprong naar het wiel van Willemsen te jumpen. Twee ronden voor tijd reden ze wiel aan wiel. En dan ging het dramatisch mis voor Willemsen die stil kwam staan in de binnenbocht. Een verbouwereerde Bax knalde er zelfs op. Kon zich snel vrij maken, maar dat was eigenlijk niet nodig want het span van Willemsen was stuk gegaan. Een late maar  goed beloonde zege, al zullen we nooit de uitslag van het duel dat er niet kwam weten. Voor wat volgde viel er dus een geschenk uit de bus door de pech van Willemsen. Varik, leeggereden, werd tweede voor Brown, die moedig kreeg wat hij verdiende. De piepjonge Veldman werd vierde voor Vanluchene en Van Weven. Zo deden Marvin en Ben eigelijk een goede zaak. Bax liep wel in, maar  met Willemsen en Hermans kregen de rivalen toch een tik.

Reeks twee dan. Wat een machtsontplooiïng kregen we te zien.  Veteraan Willemsen spoorde zijn kar de holeshot in voor Dierckens, Varik, Bax, Vanluchene en van Werven. Veldman had de boot gemist en ook Hermans zat nog maar eens in de hoek waar klappen vielen. Was het op adrenaline of revanche gevoelens? We weten het niet. Maar wat Willemsen-Bax uit hun mouwen schudden was wereldklasse. Gemiddeld reed hij vier tot vijf seconden sneller dan de tegenstand, die eigenlijk al meteen werd murw geslagen. De winnaars waren - behoudens een ramp- al heel snel bekend want niemand kon het wiel van Willemsen nog maar benaderen. Maar er kwam vuurwerk, al ging dat niet meteen gepaard met positie wijzging. Een vijftal teams zaten mekaar fel in de haren. Het duurde tot in de negende ronde eer Dierckens een fout zag afgestraft en twee plaatsen verloren. Varik die lekker tweede dacht te worden nam over maar werd gecounterd na twee ronden door Bax. Lommel een boogscheut van Bergeijk was immers zo goed als een thuiszege. Ze namen sportief wraak op Willemsen, die wel de reeks won, maar zijn GP-zege van vorig jaar niet kon herhalen. Even had het er op geleken dat ook Vanluchene zich met die duels kwam bemoeien, maar een weggesmeten bril hypothekeerde het vermogen van Ben van den Bogaart. De twee zouden nog gepasseerd worden door Van Werven. De mooiste remonte van de dag kwam van Veldman die vanuit allerlaatste stelling toch nog negende werd. en wie nu het meest gelukkig was? Wel dat zouden Dierckens-Rostingt kunnen zijn die  naast Bax en Varik het podium haalden.  Geen podium voor Vanluchene, maar al bij al toch slechts enkele punten toegegeven op Bax. Zeg maar een veldslag verloren.

Eindstand:

01. 82. Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 47
02. 15. Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 42
03. 85. Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 32
04. 12. Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 31
05. 09. Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 31
06. 10. Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-Husqvarna 30
07. 11. Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 27
08. 111. Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 26
09. 04. Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 26
10. 22. Mike Keuben-Lars de Laat NL-NL VMC-Husqvarna 22
12. 14. Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 21
11. 100. Dylan Boussy-Dagwin Sabbe BE-BE WSP-Husqvarna 16
13. 17. Christophe Cuche-Ryan Humprey CH-GB VMC-KTM 15
14. 02. Valentin Giraud-Kenny van Gaalen FR-NL WHT-Husqvarna 13
16. 08. Brett Wilkinson-Dan Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 10
15. 07. Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 10
17. 25. George Kinge-David Keane GB-GB VMC-Zabel 10
18. 89. Remo Inderbitzin-Martin Betschart CH-CH VMC-Yamaha 8
19. 30. Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 7
20. 171. Bjorn Roes-Han van Hal NL-NL WSP-Zabel 6
21. 110. Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 4
22. 05. Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 4
23. 19. Kristof Santermans-Karl-Albert Kasesalu BE-EE WSP-Zabel 3
24. 44. Thomas Hamard-Simon Villaines FR-FR WHT-KTM 1
25. 20. Guennady Auvray-Rodolphe Lebreton FR-FR WSP-Zabel 0
26. 911. Adrian Peter-Patrick Leskow DE-DE WSP-Zabel 0
27. 21. Justin Keuben-Roy Bijenhof NL-NL VMC-Zabel 0
28. 42. Stan Goeyvaerts-Dennis van den Bulck BE-BE WSP-Zabel 0
29. 16. Andreas Clohse-Michael Klooz BE-DE WSP-KTM 0
30. 148. Glenn van der Schralen-Thomas Smeuninx BE-BE VMC-Husqvarna 0