MX World

19/09/2018 08:20 - geplaatst door Stingray

Onder ruime belangstelling van sponsors en fans stelde KTM Diga Junior Racing zondag haar twee nieuwe rijders, de Nederlander Kay Karssemakers en de Fransman Mathéo Miot, voor op het TT Circuit in Assen. Voor Karssemakers was dat het toetje op de taart want de 14-jarige coureur uit Boxtel maakte dit weekend zijn EMX125 debuut.” Met de komst van Miot en Karssemakers brengt het Belgische team een sterk EMX kwartet in stelling. Emil Weckman en Mathéo Miot zullen in de EMX250, de wachtkamer van de MX2 GP’s uitkomen. De ervaren Emil Jönrup krijgt in 2019 ‘rookie’ Karssemakers naast zich in de EMX125.

Zowel Karssemakers als Miot staan te boek als veelbelovende, jonge rijders. Hoewel Kay de meeste reekszeges boekte in de EK voorrondes eindigde hij in de finale in Tsjechië net naast het eindpodium. In 2015 pakte de snelle Boxtelnaar de junior wereldtitel in de 65cc, de voorbije twee WK edities voegde de viervoudige Nederlandse kampioen nog twee bronzen plakken in het WK 85cc toe aan zijn palmares. Karssemakers behoort daarmee zonder twijfel tot één van de grootste aanstormende talenten van zijn generatie.

De 16-jarige Miot, woont niet alleen net over de grens met België, hij was de voorbije jaren ook geregeld actief in Belgische wedstrijden. Miot is een voormalig Frans strandracekampioen en Le Touquet jeugdwinnaar. In 2015 werd hij vice-kampioen van Frankrijk gekroond in de 85cc. Dit seizoen werd Mathéo derde in het felbevochten Franse 125cc kampioenschap. Hij sloot zijn EMX-125 carrière af met een 19de plaats in de eindstand maar toonde zijn snelheid met een tweede plaats in de tweede manche van de Franse EK 125cc ronde.

Zowel Karssemakers als Miot sloten een meerjarige overeenkomst af met KTM Diga Junior Racing.

Kay Karssemakers: “Dit is zeker een mooie uitdaging, een nieuwe klasse en een nieuw team voor volgend jaar. Top om op deze manier de volgende stap te kunnen zetten op weg naar een professionele carrière. Zeker omdat het eigenlijk een team uit de regio is! Ik woon zelf op amper een half uur van de werkplaats, aan de andere kant van de grens. Dat ik veel motortrainingen samen met de andere rijders zal afwerken is ook prettig, dat houdt je scherp. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!”

Matheo Miot: “De organisatie van het team, de infrastructuur, ervaring en omkadering… Het hele plaatje klopt gewoon. Ik ben erg benieuwd want het is een spannende, nieuwe ontwikkeling voor mij. Volgend jaar maak ik immers niet alleen de overstap naar de EMX250, ik ga ook naar Alken verhuizen om in België te kunnen trainen en beter samen te werken met het team. Omdat ik net over de Franse grens woon, verwacht ik weinig aanpassingsproblemen. Mijn eerste jaar op de kwartliter wordt in de eerste plaats vooral een leerjaar maar ik weet dat ik bij KTM Diga Junior Racing in goede handen ben.”

Dirk Saelen, teammanager KTM Diga Junior Racing: “Voor volgend jaar kiezen we resoluut voor jeugdige talenten van een hoog kaliber. Kay (Karssemakers) en Mathéo (Miot) hebben allebei al fraaie resultaten laten optekenen. Ze hebben hun leeftijd mee en er is zeker nog groeipotentieel. We zijn ook blij dat we er met Kay een ‘lokale’ rijder bij hebben! Natuurlijk is KTM Diga Junior Racing erg internationaal gericht maar het blijft prettig om dezelfde taal te spreken. Eigenlijk volgen we Mathéo al een tijdje alleen kwam het nog niet tot een samenwerking. Door de introductie van een gezamenlijke sponsor is alles dit jaar snel in een stroomversnelling beland. Ik ben niet alleen enthousiast over de sportieve mogelijkheden van Miot en Karssemakers zelf, hun aanwezigheid zal zeker de groepsdynamiek met Weckman en Jönrup ten goede komen!”