MX World

06/10/2018 10:22 - geplaatst door Stingray

Soms, heel soms staan we toch ergens van te kijken. Zo viel via,via, een brief op de redactie. De steller: Ronny Renders. Ronny Renders, een man met zuivere motorolie als bloed, held van vele oorlogen in de motorcross, de Dakar, de held van Marie-Jeanne en vaak ons aller gastheer in Santa Coloma de Farners, de bekendste crossomloop in Catalonië. Ronny is de man  aan wiens lippen we uren hingen, als hij begon te vertellen.....

Waar we echt van staan te kijken is dat Ronny zich druk maakt. Laat dat nu het laatste zijn wat we van hem verwachten.
Waarover Ronny zich druk maakt leest U onder Thor. En ‘t is een boterham, een hele grote. En ‘t is meer dan over sport alleen.

Credits: Ronny Kenner.


TER ATTENTIE VAN FRANK RAES
Mr. Raes, ik hoop dat u deze mail wil lezen en zien of u er iets kunt van maken. Ik stuur dit naar u omdat u mij misschien nog kent van een interview na Parijs-Dakar (1983)
Dank u bij voorbaat
Ronny Renders.

MIJN ONDERVINDINGEN EN OPLOSSINGEN

Als hevig auto- en motorsportliefhebber doet het mij veel pijn om te zien hoe mijn favoriete sporten er in Belgie op achteruitgaan. Endurorijden en terreinrijden met de 4X4 is zo goed als onmogelijk geworden. Auto-cross, rallyrijden, rallycross, geen of bijna geen circuits + een ongelooflijke administratieve rompslomp. Met de motor of de auto op circuit rijden? Heel moeilijk! Zolder en Francorchamps zijn overbelast, er moeten dringend circuits bijkomen. En dan mijn nummer 1 sport : motorcross. We gaan er in België (motorcrossland bij uitstek, wereldtitels in overvloed) wat het aantal piloten betreft schrikwekkend hard op achteruit. De grote reden : te weinig oefenterreinen. Er zouden per provincie minstens 3 of 4 permanente oefencircuits moeten zijn.

Dat die circuits er niet zijn heeft 3 oorzaken :

1ste punt: onbetrouwbare politiekers die al jaren vertellen dat ze de problemen begrijpen en er hard voor aan het werken zijn (u kunt dat terugvinden toen ik bijna 20 jaar geleden in de tv-studio zat samen met toenmalig minister Vera Dua, maar ook in vele interviews met o.a. Joel Smets, Stefan Everts en nog anderen. De politiekers doen wat ze als basisprincipe geleerd hebben: veel beloven en weinig geven doet de zotten in vreugde leven.

2de. punt: natuurfundamentalisten. Het is goed dat men natuurliefhebber is, wij zijn dat ook, maar fundamentalisten kunnen we missen. Er is veel natuurgebied bijgekomen. Dat is op zich geen slechte zaak, in tegendeel. Maar het probleem is dat die gebieden (betaald met belastinggeld) dan in handen komen van mensen die het gewoon als hun eigendom bechouwen en regels uitvaardigen waar geen enkele kontrole over is, en waar dan ook niets meer toegelaten is. Zeker geen motorcrosswedstrijd maar ook geen jeugdkampen, geen wandelaars die geen lid van hun clubje zijn, geen windmolens of zonnepanelen, geen mountainbikers, geen veldrijders of 4X4 of enduro rijden, want alles beschadigd "hun" natuurgebied. Verkeerd want het is niet "hun" natuurgebied maar "ons" natuurgebied.

3de punt, en misschien nog het grootste probleem : de onverdraagzaamheid van de mensen die hoe langer hoe erger wordt. Een groot deel van de mensen gunnen elkaar niets meer en kunnen van elkaar niets meer verdragen. Ik kan die onverdraagzaamheid niet goedkeuren maar ik begrijp ook hoe het zover is kunnen komen. Het leven van heel veel mensen is gewoon triestig te noemen. Ik kan me geen regeringsbesluit herinneren dat gemaakt is om de mensen plezier te laten beleven, om het leven aangenamer te maken. Reglementen om persoonlijke vrijheid te beperken en het leven moeilijker te maken zijn er meer dan genoeg.

Om enkele problemen van onze "moderne " maatschappij duidelijk te maken, volgende lijst :

1. Men vertrekt 's morgens om te gaan werken: eindeloze files. Als men niet in de file staat wordt men geflitst voor "overdreven" snelheid. Er is nog nooit een regering geweest die zoveel geld heeft ontvangen aan verkeersboetes als deze regering. Met dank aan minister Ben Weyts die zich graag doet voorkomen als meneer veilig verkeer, maar die de bijnaam Ben Boete zeker verdiend.

2. Op het werk aangekomen beginnen de problemen, hoge werkdruk en veel stress. Een werkgever gaat ofwel in faling of kijkt uit naar een goedkoper land. Wat de werkgever als loon moet betalen is bij de hoogste bedragen in de wereld. Wat de werknemer dan ontvangt en overhoud om van te leven is gewoon droevig.

3. De regering doet niets anders dan over de begroting lullen: meer belastingen, langer werken, minder pensioen, minder geld naar scholing en ziekenzorg.

4. Het abnormaal laag alcohohl percentage dat men mag hebben voor je een boete krijgt of je rijbewijs moet inleveren.

5. De anti-rokerscampagne, op cafe op werk en vele andere plaatsen mag niet meer gerookt worden, nog meer gefrustreerde en slechtgezinde mensen voor gevolg.

6. Wat er 's avonds nog overblijft is TV kijken. Op bijna alle zenders om de +/- 10 minuten reclamespots en altijd dezelfde voorstukjes wat er de volgende dagen zal uitgezonden worden.

Een plezierig leven ziet er anders uit !!

Er zijn uiteraard nog meer en grotere problemen, maar moesten deze 6 punten al opgelost zijn dan zou de onverdraagzaamheid al heel veel verminderen, en zo moeilijk is dat niet denk ik. De manier waarop ik dit zou oplossen is de volgende.

1. Verkeersprobleem

Volledig inhaalverbod voor vrachtwagens. Afschaffing van het kilometerbetaalsysteem dan men heeft ingevoerd. Het is gewoon schandalig tol te eisen, gezien de slechte toestand dan de belgische wegen. Dit systeem brengt niets op aan de staat en maakt het vrachtverkeer op provinciale wegen veel groter. Wat wel zou opbrengen is verlaging van diesel en benzineprijs : zie Luxemburg.

Op een autosnelweg moet de minimum snelheid van elk voertuig 90 km per uur zijn. Wie geen 90 per uur kan rijden hoort niet thuis op een snelweg. Er moet iets gedaan worden aan het afstelsysteem van vrachtwagens, afgesteld op 90 km/u ok, maar de meeste halen maar 85 of 87 km/u dus frustratie voor zij die wel 90 km/u rijden.
Tussenafstand voor elke weggebruiker moet 100 m bedragen, nu rijdt men bumper tegen bumper dat maakt dat men bijna niet van rijstrook kan veranderen, dat men moet aanschuiven op ronde punten met kettingbotsingen dagelijks als gevolg.

De pechstrook op snelwegen is voorbij gestreefd, er moeten plaatsen voorzien worden waar een auto of vrachtwagen met pech aan de kant kan staan. Op die manier kunnen er meer snelwegen zijn met 3 rijvakken : 1 vak 90 km/u, een vak 110 km/u en een vak 130 km/u. De 100 meter tussenafstand overal en altijd kan natuurlijk alleen maar lukken als iedereen zich aan de voorgeschreven snelheid houdt. Op een 70 km/u weg of een 90, 110, 120, 130 km/u moet dan ook aan die snelheid gereden worden.
Hoe traag die 70 km/u ook is, toch word er meer 60/65 km/u gereden want de kans op een boete tegen 72 km/u is te groot (dit heeft niets met verkeersveiligheid te maken, het is gewoon mensenkloterij).

De nul tolerantie op snelheidsbeperking moet afgeschaft worden en opnieuw op 10 percent gebracht worden.

Er moeten uiteraard nieuwe wegen bijkomen, niet eenvoudig in een druk bewoond land. Waarom geen wegen naast kanalen en treinroutes.

Op ronde punten moet waar het mogelijk is een afrit gemaakt worden 50 meter voor het rondpunt voor wie rechtsaf wil rijden.

Verkeerslichten moeten zoveel mogelijk uitgeschakeld worden, noodbruggen op drukke verkeerspunten is hiervoor een oplossing, en als iedereen de 100 meter afstandsregel houd, wordt oversteken veel eenvoudiger.

Deze maatregelen zouden het verkeersproblemen voor een groot deel kunnen oplossen.

Autorijden nog duurder maken dan het al is brengt zeker geen oplossing, het gaat de mensen nog gefrustreerder maken en de misnoegdheid doen toenemen.
Wat ook zou helpen is dat de mensen meer het gebruik van hun auto delen, vooral in werkverkeer zijn er teveel mensen die alleen in de auto zitten, werk voor de sociale media.
Wat ook zou helpen is dat er meer mensen met de motor rijden, een verlaging van het BTW tarief naar 2 % zou helpen om de motorverkoop te bevorderen. Er moet dan ook een BTW verlaging komen op de verkoop van motorkleding, want door een decreet dat is doorgevoerd moet men tegenwoordig als een deelnemer aan een wegrace gekleed zijn voor je aan motorrijden toekomt (schaf dit decreet gewoon af).

Met het idee om de verkeersproblemen op de Antwerpse ring op te lossen door een omleiding te maken en een nieuw stuk autosnelweg bij te bouwen is goed maar het zal nog ongeveer 10 jaar duren voor het zover is. Waarom voor de ring van Antwerpen en de ring van rond Brussel geen bestaande wegen gebruiken (niet voor vrachtwagens) , maak van deze wegen enkel richtingsverkeer om vlotter te laten rijden.

Als al deze maatregelen niet voldoende zijn om de verkeersproblemen op te lossen zie ik als enige overblijvende mogelijkheid dat iedereen die in overheidsdienst werkt de auto moet thuislaten en met openbaar vervoer of motor of fiets naar zijn werk moet. Waarom mensen in overheidsdienst straffen ? Wel, overheidsdiensten zijn gemakkelijker te controleren. Wat ik van overheidsdiensten zie, is dat de stress en de werkdruk er een pak lager ligt dan in gelijk welk ander bedrijf (sorry). Ik ga applaudiseren als Maggie De Block met haar Harley Davidson aan de Wetstraat stopt.

2 De loonkosten voor een werkgever liggen veel te hoog.

De oplossing is dat er geen werkloosheid meer is. Om de werklozen en een groot deel van de OCMW-trekkers en asielzoekers werk te bezorgen moeten er bedrijven bijkomen die dingen produceren die we invoeren uit andere (lage loon) landen.

In samenwerking met de Belgische invoerders van deze produkten (samenwerking is nodig om ook deze mensen hun distributie net te kunnen gebruiken) moet er bekeken worden welke de producten zijn die we zelf kunnen produceren.

De werkgever krijgt de helft van de werklozensteun en de helft van de OCMW steun om het personeel dat uit die groep komt te betalen. Deze bedrijven moeten belastingvrij zijn tot de investering gerecupereerd is. Een gedeelte van de gemaakte winst moet in een speciale kas gestort worden om ook bedrijven die het minder goed doen hun investering te laten terug verdienen.

Als de produkten van deze bedrijven aan een heel laag BTW tarief en dank zij lage loonkosten kunnen verkocht worden moet er winst te maken zijn. De halvering van werkloosheidsuitkering en halvering van een gedeelte van de OCMW steun + werk voor de asielzoekers levert een grote besparing op, geld dat de werkgevers van de nu bestaande bedrijven niet meer moeten betalen, en de loonkosten verminderen.

3. Begrotingsevenwicht besparing.

Waar er dingend moet op bespaard worden is het geld dat weggesmeten wordt aan de politiek. Het aantal ministers is gewoonweg belachelijk :
a) Afschaffing van de partijfinanciering, die is er gekomen nadat er nog maar eens een politieke partij betrapt werd op diefstal. De bevolking verplichten om te betalen is natuurlijk properder dan stelen.
Als we deze redenering doortrekken moeten we ook aan elke autodief een auto geven en aan elke verkrachter een abonnement op de Schipperstraat.
b) Een politieker met één mandaat en geen bijberoep is niet meer dan normaal.
c) Halvering van alle politieke instellingen, van gemeenteraad over gewest en provincieraad + alle parlementen en politici van Europarlement.
d) Afschaffing van senaat en senatoren. Deze instelling moet vervangen worden door een groep verstandige mensen, die de problemen van de samenleving bestuderen, die een oplossing zoeken, en de regering aan het werk zetten om die oplossingen uit te voeren.
e) Laat ons het loon van alle politiekers met 20% verminderen. Zij die er niet mee akkoord gaan, mogen rustig opstappen. We moeten aan politieke leiders geraken die zich verdienstelijk voor de bevolking maken in plaats van hun zakken te vullen.
Ik kan zelf niet berekenen wat deze besparingen in de politiek gaan opbrengen, maar ben wel zeker dat we er heel veel mensen gelukkiger mee kunnen maken.

4. Volgende punt : het abnormaal laag alcohol gehalte voor automobilisten.

's Avonds op café of restaurant gaan is er niet meer bij. Achter elke hoek kun je een politiecontrole verwachten, heeft de politie echt niets beter te doen. Met de smartphone binnen bereik, hebben grote controles weinig zin meer, vijf minuten na dat ze geïnstalleerd zijn weet elke geïnteresseerde waar ze staan.
Er gebeuren spijtig genoeg ongevallen met dronken bestuurders. Misschien gaat er 1 of 2 % van het aantal weggebruikers in de fout, maar om hiervoor het leven van elke chauffeur zuur te maken is gewoon overdreven.
Betere toestand van onze wegen, betere fietspaden, betere opleiding van toekomstige en huidige bestuurders, slipscholing en rijvaardigheidscursussen volgen, dit zorg voor meer veiligheid dan iemand een boete te laten betalen die 4 pinten of glazen wijn gedronken heeft.
Er zijn mensen die het toegelaten alcoholpercentage nog willen verminderen, of zelfs op nul % brengen. Ik nodig hun uit op een dagje op een gesloten circuit , we gaan oefeningen doen om de rijvaardigheid te testen. Ik zal met enkele vrienden een beetje drinken om boven ons toegelaten % te zijn. Al de nul of minder % roepers die slechter presteren dan wij, leveren hun rijbewijs in.

5) De anti-rokers campagne.

De Europarlementariers hebben zich ook eens interessant willen maken. De gevolgen voor ons land: meer werklozen hierdoor dan de sluiting van Renault Vilvoorde, Ford Genk en Opel Antwerpen samen.

Niet alleen mensen uit de tabaksindustrie zijn getroffen. Week- en maandbladen die hun grootste klant kwijtraakten, auto en motorsport hun sponsoren, cafe's die moesten sluiten omdat er minder klanten komen. De regering heeft er natuurlijk controleurs opgezet om het rookverbod voor cafe's te laten opvolgen. Elke controleur moet door de belastingbetaler vergoed worden, net of er geen belangelijker zaken te kontroleren zijn.

Dat roken ongezond is, niemand die daaraan twijfelt, maar als men de rokers als een ras beschouwt, is er na de jodenvervolging onder Hitler nooit zoveel rassendiscriminatie geweest, zelfs niet tegenover de zwarte bevolking in Amerika of Zuid-Afrika. Op advies van de medische wereld konden zwarten niet in restaurants, cafe's op toiletten komen, die konden ziektes veroorzaken voor het blanke deel van de bevolking.

Laat een cafebaas de keuze, als er bij hem mag gerookt worden, hangt hij een duidelijk bordje aan zijn deur "Roken toegelaten", wie niet tegen roken kan blijft buiten, als er toch boetes moeten betaald worden 5 centimen per roker, iedereen gelukkig !
Geen natuur, gezondheid, dierenwelzijn, milieu of andere fundamentalisten, voor deze mensen is er geen plaats in onze samenleving.
Geef geen macht aan fundamentalisten. We hebben het ondervonden op het WK voetbal. Een trainer die behoorlijk fanatiek is tegenover roken en alcohol gebruik heeft Radja Nainggolan thuisgelaten, we blijven ons afvragen of het ons de wereldtitel niet gekost heeft.

Wat betreft het aantal circuits voor motorcross, autocross, rallycross, snelheid, enduro en 4X4 rijden: het wordt de hoogste tijd dat de minister van sport zijn werk gaat doen. Hij moet opdracht geven aan provincie en gemeente om voor de nodige terreinen te zorgen en routes te voorzien voor 4X4 en enduro en mountainbike te kunnen rijden.
6 maanden tijd en daarna dwangsommen te betalen aan een vereniging die we gaan oprichten en waarin alle "Friends on Wheels" zullen vertegenwoordigd zijn. Dit wil zeggen de verschillende federaties van auto- en motorsport, de mensen die het goed menen met deze sporten, en ook de mountainbikers en veldrijders (deze laat men voorlopig nog redelijk met rust, maar dit zal niet lang meer duren).
Wat s'avonds TV kijken betreft: zenders moeten verplicht worden om 45 minuten zonder onderbreking uit te zenden. De politieker die deze maatregel verplicht maakt zullen we minder op TV zien, maar voorkeurstemmen zal hij zeker halen.

Als het lezen van dit alles u niet aanstaat, en het beland in de prullenmand, spijtig.

Als u denkt te kunnen helpen om iets te laten lukken, dank bij voorbaat.

RONNY.