MX World

23/03/2019 19:30 - geplaatst door Stingray

Nauwelijks een week na de zondvloed troffen we in in Matterley Basin een perfecte baan aan.  Het verslag van dag een, zijnde de reeksen voor het EK en de kwalificaties voor de GP leest U onder Thor.

Credits: MXGP.com en een mini galerijtje (winners circle) van Paul Weyten.

En we beginnen met de MX2 waarin de twee Kemea's meteen het goede spoor vonden. Weliswaar achter Darian Sanayey, maar diens rijk was redelijk kort uitgezongen. Want na vier minuten was de Amerikaan al afgelost door Ben Watson, Henri Jacobi en TK Olsen. Eenmaal deze laatste aan het commando was de winnaar gekend. Maar daar waren wel een paar heikele momenten aan vooraf gegaan. Olsen en Jacobi tocheerden mekaar zelfs 'en plein air'. Geerts die zich na de derde plaats in de start zich wat had laten wegdrummen deed flink mee en ging achtereenvolgens langs Sanayey en Tom Vialle, om vervolgens weer een drietal plaatsen te verliezen. Dat hebben we niet zien gebeuren. Op het einde van de rit schoof Jacobi toch weer terug door naar de tweede plaats. We meenden Brent Van doninck halfweg het peloton te zien starten, maar na één ronden is die uit koers verdwenen. Verlmeldenswaardig: de opmars van Calvin Vlaanderen die negende werd na een slopende inhaalrace.

Voor Max Anstie  (duwtje in de eerste bocht) en Clement Desalle (val in de tweede bocht) waren de kansen op een dikke kwalificatie al meteen verspeeld. Toni Cairoli ging aan voor Jeremy Seewer, Jeremy Van Horebeeck en Tim Gajser. Gajer overrompelde de Jerre en ook even later Seewer. Die op zijn beurt gepasseerd werd door Van Horebeek, die dan de kloof met Gajser niet dicht kreeg. Gasjer van zijn kant ook niet, al bleef de achterstand op Cairoli speelbaar. In de laatste halve ronde zag Cairoli plots de achterkant van de KTM voorbij komen. Gajser lachte in zijn vuistje  maar Cairoli zette verdomd snel aan en leek de Sloveen  tot op de meet  te zullen aanvallen. Maar een tweede schuiver was er - ook voor de negenvoudige wereldkampioen - te veel aan. Gajser dus voor Cairoli en weer Van Horebeek als beste Belg. Leber werd zevende nadat hij in de slotronde Anstie moest laten gaan.

De première van de EMX 2T werd gewonnen door Brad Anderson de EMX300 kampioen van vorig jaar. Met Mike Kras en Vaclar Kovar op twee en drie is eigenlijk alleen de cilinderinhoud verandert, maar de rijders dus niet. Eric Willems dien de forfait te geven voor de openingsproef.

De kwalificaties voor de EMX250 gingen naar Roan van de Moosdijk en Alberto Forato. De Italiaan trok die lijn door in de eerst e manche die hij won voor Ruben FERNANDEZ en Stephen Rubini. Deze laatste liet een fraaie remonte op tekenen. De Fransman was pas als negende van start gegaan.