MX World

20/05/2019 18:20 - geplaatst door Stingray

Met veel plezier reisde het F&H Racing Team naar Portugal voor de zesde Grand Prix van het seizoen. Vorig jaar boekte het Kawasaki team immers hun eerste Grand Prix podium op het prachtige circuit van Agueda. De magie van deze prestatie was nog voelbaar bij het trio dat dit weekend op jacht ging naar nog meer Grand Prix punten. Henry Jacobi was heel dichtbij maar hij greep net naast het podium. Roan van de Moosdijk kreeg op het laatste moment groen licht om zijn GP-debuut te maken op de Kawasaki. De 18-jarige crosser deed het geweldig en scoort de tweede manche een vijfde plaats! Adam Sterry wist achtste te worden in het dag klassement dat werd gewonnen door Jorge Prado die nu ook de leiding in het wereldkampioenschap in handen heeft.

Thor voor het rapport.

Credits: F&H Racing, MXGP.com.


Het ziet groen in de eerste bocht wanneer het trio van het F&H Racing Team heel goed uit de startblokken komt. Prado neemt de beste start voor Darian Sanayei die in de tweede bocht in de fout gaat en ten val komt. Dit gebeurd precies voor Adam en Roan die in de remmen moeten waarbij Roan valt en daardoor de nodige tijd en plaatsen verliest en van ver achter terug moet komen. Henry kan buitenom en probeert het tempo van de leider te volgen. Het is Prado aan de leiding en de 22-jarige Duitser kan de tweede plaats bijna 30 minuten vast houden. Dan komt Kjer Olsen opzetten die de tweede plaats over weet te nemen. Henry legt zich daar niet zomaar bij neer met helaas een kleine valpartij als gevolg in de laatste ronde. Hierdoor verliest hij de derde plaats en komt hij als zevende over de finish. Zijn teamgenoot Adam weet zich snel de top tien binnen te rijden na de opstopping in de tweede bocht. De vriendelijk Brit komt knap terug naar een achtste plaats. Roan is buiten de punten geraakt in de beginfase maar hij heeft een geweldig tempo te pakken en komt terug naar een knappe veertiende plaats. Daarmee scoort hij zijn eerste GP-punten!

Als een pijl uit de boog sprint de Motul-gesmeerde Kawasaki met Roan aan het stuur naar de eerste bocht. De Brabander neemt de beste start en hij pakt de holeshot award. De eerste klim naar boven gaat hij ruim waardoor Prado, Evans en Henry voorbij komen. Roan weet de vierde plaats vervolgens tot twee ronden voor het eind vast te houden. De eerste helft van de wedstrijd heeft Henry de derde plaats in handen maar het duo voor hem komt steeds beter in beeld. Het tempo van Evans moet in de slotfase omlaag terwijl Henry hem heeft gepasseerd en hij probeert aansluiting te vinden bij leider Prado. Dat lukt net niet en de Spanjaard wordt de winnaar voor Henry en Evans. Kjer Olsen heeft altijd een sterke slotfase en daarmee weet hij Roan nog van de vierde plaats te verdringen. Roan komt heel knap als vijfde over de finish en wordt als een held onthaald door het Zuid-Hollandse team. Adam is als twintigste uit de start gekomen en hij weet zich terug te vechten naar een nette twaalfde plaats. Alle drie de F&H mannen sluiten het weekend af in de top acht overall. Henry grijpt met een vierde plek net naast het podium.