MX World

16/05/2020 14:25 - geplaatst door Stingray

Insiders - en ook stilaan de gewone motocrossliefhebber kent het verhaal van de Bergeijkse industriëel Louis Vosters. De ex-crossman, oprichter van Wilvo Metaal deed jarenlang aan co-sponsoring. Dan deed hij zijn bedrijf van de hand en gaf een groot afscheidsfeest voor zijn medewerkers en nog wat. En zoals dat meestal gaat bij dit ras van 'pensionado's, ging hij geen boeken lezen, of lang uitslapen. Neen hij pakte vorig jaar uit met een heus MX-topteam en schopte het in 2020 tot baas van het Yamaha Factory Motorcross team.

Het interview met Louis Vosters waarvan we wat uittreksels geven is integraal afkomstig uit het Eindhovens Dagblad, ere wie ere toekomt. Maar je kan het ook lezen onder Thor. 

De motor is Japans, maar Bergeijk is de thuisbasis van het fabrieksteam van Yamaha in de motorcross. De Japanners hunkeren na vijf jaar naar een nieuwe wereldkampioen. De sleutel tot succes is in handen van Louis Vosters.

Of hij de komende jaren maar even een wereldkampioen af wil leveren. Japanse managers brachten de boodschap luid en duidelijk over tijdens een beleefheidsbezoek aan de Grand Prix of Nations in Assen.

"Bijzonder. En het was serieus hè, niet met een lach. Ik heb gezegd dat ik voor een wereldtitel de juiste rijders nodig heb en dat ik niet op bestelling kan leveren", zegt Louis Vosters.

Zo ervaarde de kersverse eigenaar meteen dat de lat voor een fabrieksteam hoog ligt. De afgelopen jaren gaf de Bergeijkse ondernemer leiding aan het 'B-team' van Yamaha in het WK MXGP. Nadat Michele Rinaldi te kennen gaf na 25 jaar een stapje terug te doen, bood het Japanse motormerk Vosters de gelegenheid om het fabrieksteam over te nemen van de Italiaan. De 63-jarige Brabander greep die kans met beide handen aan. Zo heeft hij nu drie rijders uit de top vijf van het WK van vorig jaar op de loonlijst. Hij verlengde de contracten van de Fransman Gautier Paulin (4de) en de Zwitser Arnaud Tonus (5de). Jeremy Seewer (2de in 2019), een Duitstalige Zwitser, hoorde bij de nalatenschap van Rinaldi. Romain Febvre, in 2015 de laatste wereldkampioen MXGP in Yamaha-blauw, koos voor een toekomst bij Kawasaki.

"Een merk werkt in principe met twee rijders. Ik wilde Paulin en Tonus behouden en vanuit Yamaha kwam Seewer erbij. Drie rijders is ook wel fijn, want er zijn tijdens een seizoen veel blessures", vertelt Vosters.

Als teambaas laat hij zich niet leiden door chauvinisme. "Ik kijk niet naar nationaliteiten. Het zou mooi zijn als we ooit nog een goede Nederlander
in het team hebben. De kans moet zich ook voordoen. En hij moet het niveau hebben. Met alle respect voor anderen, maar op dit moment komen dan alleen Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff in aanmerking."

De drie Yamaha-coureurs hebben tijdens het seizoen elk hun eigen onderkomen net over de grens in Lommel. De coronacrisis heeft de Zwitsers en de Fransman naar huis verdreven in afwachting van versoepeling van het trainingsregime. Van de achttien teamleden zijn nog alleen een paar monteurs bezig in de werkplaats.

Vosters: "Ik had al geen goed gevoel bij de Grand Prix van Valkenswaard op 8 maart. Dat vond ik op het randje. Dezelfde avond nog hebben we hier zoveel mogelijk opgeruimd en iedereen naar huis gestuurd. De week erop zouden alle Yamaha-dealers op bezoek komen, maar dat heb ik gecanceld."

Vosters had zich een andere start voorgesteld als eigenaar van een fabrieksteam. Promotor Infront Moto Racing presenteerde deze week een hernieuwde GP-kalender. De teams wacht logistiek een hels karwei met 18 WK-wedstrijden én de GP of Nations in vier maanden verspreid over drie continenten.

"Dat wordt heel intens. Maar in dit wereldje hoor je niemand klagen. Als je met zo'n crew werkt merk je: het is een passie voor die mensen. Geen gezeur of geklaag, iedereen gaat voor de sport en werkt hard. Voor de teams en de merken is het een must dat er dit jaar nog gereden wordt. In april hadden we al 24 vluchten die waardeloos werden. We hadden voor een heel seizoen hotels geboekt. De vracht naar Argentinië was al betaald, net als de huurauto's daar. Je probeert geld terug te krijgen, maar dat lukt niet altijd. Zodra er een nieuwe datum bekend is, herboeken we. We moeten wel. Wacht je te lang, dan is alles volgeboekt. Nu zijn alle herboekingen ook weer waardeloos aan het worden. We moeten ermee dealen", klinkt het berustend. Een bezoek aan Yamaha in Japan heeft Vosters voor zich uit geschoven.

"Dat zou er nu eindelijk van komen, maar de wereld is helemaal veranderd."