MX World

17/11/2020 11:03 - geplaatst door Stingray

Weliswaar gereden over slechts vier proeven of acht wedstrijd dagen en volledig op Europees grondgebied, is het WK Enduro voor de Belgen behoorlijk succesvol geweest. Klassebrons was er voor Antoine Magain in de E1. In de Open 4-takt klasse werd een compleet Belgisch onderonsje opgevoerd.  Na een ongelooflijke slotdag zou een terechte beslissing van de jury uiteindelijk de uitslag bepalen. Zo ging de titel naar Dietger Damiaens, met evenveel punten als Mathias Van Hoof.

En die schetst de Portugese gebeurtenissen onder Thor. We doen er een paar foto's bij en een clipje. HIER alvast de link voor de clip met Dietger en Mathias.

Afgelopen weekend stonden de 7e en 8e wedstrijd voor het WK Enduro op de kalender. Het was het tweede opeenvolgende weekend in Portugal, in Marco de Canaveses, een pittoresk dorpje ten Oosten van Porto.
Daar werd de titelstrijd beslecht in alle klassen. Voor Herentalsenaar Mathias Van Hoof was nog alles mogelijk. Hij begon het weekend met een gedeelde leidersplaats met zijn naaste concurrent, Dietger Damiaens. Na 2 dagen van verhitte en hevige strijd met in het totaal 12 tijdsproeven in alle mogelijke omstandigheden telden beide rijders zondagavond opnieuw evenveel punten. En evenveel eerste plaatsen en evenveel tweede plaatsen. De laatste proef werd nog door Van Hooff op Husqvarna gewonnen. Maar de dagzege ging naar Damiaens, en daarmee ook de titel in de Open 4 stroke klasse. Een ware thriller…

Het begon zaterdag direct goed voor Van Hoof. Alle proeven werden in tegenovergestelde richting gereden ten opzichte van vorig weekend. Hij klokte op de extreemproef de snelste tijd en daarmee een grote voorsprong op de concurrentie. In de crossproef was Damiaens beter in zijn sas en won, maar Van Hoof counterde in de enduroproef en was na de eerste ronde nog steeds bijna 26' los van de Limburger. In de extreem ging de Husqvarna rijder er af en verloor veel plaatsen en tijd, maar behield zijn voorsprong met dik 8 seconden. Deze voorsprong bleef zo tot op het einde van de zaterdag en daarmee pakte Van Hoof de volle 20 punten en de leiding in het WK OS4. “Op 2 kleine valpartijen na, was het een perfecte dag, Mijn Husqvarna FE 350 doet het prima. Ik voelde me goed en heb voor deze overwinning hard moeten vechten”, zo sprak Van Hoof ’ s avonds.

Op zondag werd het écht enduro weer, met bakken regen. In principe gaf dit voordeel aan Van Hoof. Hij won proef 1 dan ook met meer dan 25 seconden voorsprong op Dietger. Misschien iets te veel van het goede zou later blijken. “Dietger ging als eerste de proef in maar werd omgeleid door de track Marshalls via het GP gedeelte. Daarmee moest hij onvrijwillig een gedeelte van het parcours doen wat niet voor onze categorie bestemd was.” Ook proef 2 was voor de Kempenaar. In de enduroproef sloeg de KTM rijder terug en werd het verschil weer kleiner. De regen maakte rijden haast onmogelijk, het werd een echte modderpartij. Maar Van Hoof gaf geen krimp en won opnieuw de extreem proef. Moest nadien amper 2 seconde toegeven in de crossproef en trokken zo naar de laatste en beslissende enduroproef. Het was razend spannend, en Van Hoof zette alle op alles.

“Wat een spanning zeg. Ik wist bij het uitkomen van de laatste crossproef dat het verschil zeer klein was. En dat ik echt alles op alles moest zetten in de laatste proef om de overwinning en het kampioenschap te verzilveren. Ik ging all in,  reed de proef van mijn leven zo goed als foutloos. Na afloop kregen we mijn tijd niet te zien op de live timing. Stress en spanning alom en na 30 min ongeveer kwam mijn tijd tevoorschijn: 5 seconden sneller dan Dietger! . We reden allebei op en soms over de limiet, pushten elkaar naar een hoger niveau en des te mooier."

Er was nog wel verwarring alom. De eerste extreem proef stond nog meegeteld in het live klassement en daardoor zou de Herentalsenaar gewonnen hebben. Echter werd er na de finish beslist door de race directie, dat de tijden van de eerste proef geschrapt werden voor alle Open Class rijders doordat enkele rijders de verkeerde kant werden uitgestuurd. Daarmee vervielen de 26 seconden voorsprong van Van Hoof. Dat had zéér grote gevolgen zo werd plots zijn voorsprong een achterstand van 5,73 seconden. Daarmee ging de dagzege naar Damiaens en ook de titel want de laatste wedstrijd telt bij een ex aequo.

“Ik begrijp de eerlijke beslissing van de race directie absoluut maar het is echt wel zuur. Die proef lag me echt goed en net die wordt eruit gehaald. Ik heb een hele dag bijna geen enkele fout gemaakt, ik heb 3 van de 5 proeven gewonnen en toch was het niet voldoende. Dietger pakt de dagzege en de titel , hoewel ik dezelfde punten totaliseer. Ik kan mijn ontgoocheling niet beschrijven. Maar ik ben blij voor Dietger. Hij was samen met mij de snelste en wens hem proficiat met zijn titel. Ik ben strijdend gestrand op een ex-aequo in aantal overwinnen , tweede plaatsen en punten dit was het zwaarste kampioenschap uit mijn leven, jammer van die vijf seconden….niet te geloven." aldus een geëmotioneerde Husqvarna piloot na de afsluitende WK wedstrijd in Portugal.