MX World

10/06/2021 15:31 - geplaatst door Stingray

Met nog maar enkel dagen te gaan vooraleer het FIM Motocross Wereldkampioenschap 2021 in Rusland tot leven komt, bespreekt MXGP-teammanager Antti Pyrhönen de ongelooflijke terugkeer van Arminas Jasikonis uit een blessure, zijn nieuwe rijder Thomas Kjer Olsen, en geeft hij zijn mening over het komende seizoen.

Meer onder Thor.

Antti, het is spannend om weer te gaan racen. De vertraging bij de start van het kampioenschap van dit jaar was onvermijdelijk, wat voor impact heeft dit gehad op de benadering van het team voor het nieuwe seizoen?

Antti: “Ja, het heeft onze voorbereidingen behoorlijk veranderd. Vooral voor de renners. De verlengde tijd was echter positief, omdat het Thomas meer tijd heeft gegeven om zich aan te passen aan de 450, en voor Arminas om door te gaan met zijn herstel van zijn ernstige ongeval. Dus de tijd is verstandig gebruikt, het was gewoon moeilijk om te weten wanneer we klaar moesten zijn, maar we zitten nu op een goede plek en kijken ernaar uit om aan het seizoen te beginnen."

Denk je dat de openingsronde zal aanvoelen als een normale openingsronde, of zijn er misschien wat extra zenuwen na een lange afwezigheid?

“Het was jammer om enkele van de laatste rondes van vorig jaar te missen vanwege blessures bij de rijders, dus het is een tijdje geleden dat we in de paddock waren. Ik zou zeggen dat er geen extra zenuwen zijn binnen het team. De start van elk seizoen is altijd spannend en het is geweldig om weer te racen."

Wat is het algemene gevoel binnen het team met betrekking tot de kalender, de terugkeer naar een meer normale serie?

“Voor het team is het beter om in meer landen en op meer circuits met verschillende terreinen te racen, om er een echt wereldkampioenschap van te maken. De kalender is bijna terug een traditionele, alleen met meer races in een kortere tijd als de enige grote verandering. Het zal een druk jaar worden, soms week na week racen, maar onze rijders en team zijn voorbereid op het lange seizoen. Consistent zijn zal heel belangrijk zijn in 2021.”

Hoe goed heeft Thomas zich aangepast aan de FC 450? Tijdens de vroege seizoensraces in Italië zag hij er erg indrukwekkend uit.

“Hij heeft zich heel goed aangepast aan de FC 450. In het begin lieten we hem gewoon rijden om de motor te voelen en zich op zijn gemak te voelen. Daarna reed hij enkele van de Italiaanse races waar hij het heel goed deed, en daarna hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van de motor voor hem. Hij heeft de perfecte rijstijl en techniek voor de 450, dus dit maakte de overgang een beetje gemakkelijker. Hij ziet er momenteel veelbelovend uit. Hij heeft het werk gedaan en ik kan niet wachten om te zien wat hij dit seizoen doet."

Dus, wat zijn de verwachtingen voor Thomas?

“Samen met Thomas zijn we best ruimdenkend. MXGP zit echt vol met talent, maar Thomas is ook een echt getalenteerde rijder, zoals we hebben gezien in zijn MX2-carrière. Je weet nooit zeker hoe het zal gaan. Het plan is om je comfortabel te voelen in de klas, zijn ervaring op te bouwen en dan zal de snelheid komen en ook de betere resultaten. Hij heeft het werk gedaan, dus ik twijfel er niet aan dat hij zeer succesvol zal zijn in de MXGP. ”

En tot slot Arminas. Je hebt bij elke stap van zijn herstel naast hem gestaan. Wat vind je van zijn hele reis en zijn terugkeer naar het rijden?

“De weg naar het herstel sinds het ongeluk van Arminas is lang geweest. Ik ben blij te kunnen zeggen dat het er een is met een positief einde. Het kostte hem veel tijd om te herstellen en hij deed het stap voor stap. Te beginnen met lichte training om dan toe te werken naar het niveau waar hij nu is. Het is alleen maar positieve vooruitgang geweest, geen stappen achteruit. Arminas is all-in wat betreft zijn poging om terug te keren naar het racen op het hoogste niveau. Zijn motivatie is ongelooflijk en hij heeft er alles aan gedaan om het proces te versnellen. Op dit moment ziet hij er geweldig uit en zolang de zaken op schema blijven, keert hij terug naar de MXGP voor de tweede ronde in Matterley Basin. Het zal even duren voordat hij zich weer op zijn gemak voelt bij het racen met zijn concurrenten, maar na verloop van tijd zal zijn vertrouwen terugkeren en dan kan hij zich concentreren op het terugkeren naar zijn oude niveau. ”