MX World

22/09/2021 08:17 - geplaatst door Stingray

Het FIM Wereldkampioenschap Motocross wordt voor één weekeinde onderbroken. Want na het niet doorgaan van vorig jaar - covid - en de aangepaste kalender 2021 staat de Monster Energy Motocross of Nations gepland in he komende weekeinde. De 74e editie van het evenement wordt voor de 5e keer op Italiaanse bodem gehouden. Het vorige bezoek aan Italië was aan Maggiora in 2016, waar Frankrijk een derde opeenvolgende titel claimde met een team bestaande uit Gautier Paulin, Benoit Paturel en Romain Febvre. Het is echter de eerste keer dat het evenement in Mantova wordt gehouden. Al een vaste stop in het wereldkampioenschap, het harde zand zou hier in de smaak moeten vallen van de meerderheid van de paddock.

Lees verder onder Thor.....

In 2019 veroverde Nederland na 73 jaar hun allereerste Nations-titel. Het team van Jeffrey Herlings, Calvin Vlaanderen en Glenn Coldenhoff kreeg eindelijk de klus geklaard na jaren van bijna of net niet. Dat hun overwinning uiteindelijk in Assen op eigen zand viel, maakte de dag des te emotioneler voor de duizenden Nederlandse fans die op de tribunes waren gepropt. Vooral Coldenhoff was de ster van de show en won zijn Open klasse voor het 2-de jaar op rij terwijl het Nederlandse trio uiteindelijk naar de titel reed. België eindigde op een 2-de plaats met Jeremy van Horebeek, Jago Geerts en Kevin Strijbos, terwijl het Britse team van Shaun Simpson, Adam Sterry en Nathan Watson 3e werd in de laatste ronde van de laatste race toen de motor van de Franse kapitein Paulin kapot ging, waardoor de 5-voudig titelverdediger op de 5e plaats achterbleef.

Aan de vooravond van 2021 zijn de Nederlanders opnieuw favoriet om een ​​2-de titel te claimen. Herlings en Coldenhoff zijn terug voor meer, en worden vergezeld door Roan van de Moosdijk die debuteert in de MX2-klasse. Met deze editie die midden van het WK komt, hebben een aantal grote namen ervoor gekozen om niet deel te nemen. Maar de grootste uitdaging voor Nederland zou van gastland Italië moeten komen. Dit is het enige evenement dat Antonio Cairoli nog nooit heeft gewonnen, en aangezien de negenvoudig wereldkampioen onlangs zijn pensionering aan het einde van het huidige seizoen heeft aangekondigd, zal dit zijn laatste kans zijn, vergezeld door Red Bull-teamgenoot Mattia Guadagnini en oude vriend Alessandro Lupino. Echter, een crash tijdens de getimede training tijdens de MXGP van Sardinië vorige week zorgde ervoor dat Cairoli een tijdelijk verlies van gevoel in zijn armen en benen kreeg en zich uit voorzorg terugtrok uit de GP. Later deze week wordt beslist of hij al dan niet in Mantova zal racen.

De nummer twee van 2019 België zal een alternatief team opstellen, waarbij zowel Geerts als Van Horebeek ervoor kozen om niet te rijden. In plaats daarvan hoopt een team bestaande uit Cyril Genot, Liam Everts en Brent van Doninck meer te zijn dan de som der delen. Groot-Brittannië kan er echter stilletjes vertrouwen in hebben dat het opnieuw een plek op het podium zal veroveren. Ben Watson leek vorige week in goede vorm op Sardinië, net als Shaun Simpson, en beiden stonden al eerder op de box. Hun team wordt gecompleteerd door MX2-rijder Conrad Mewse, die vorig jaar tijdens de triple-header hier in het kampioenschap snel was op deze baan.

De strijd om het podium ziet er inderdaad opener uit dan ooit. Frankrijk zal hopen te strijden, met Benoit Paturel aan het hoofd van het team. Hij is net weer in actie gekomen na een Covid aanval. Hij zal worden vergezeld door MX2-wereldkampioen Tom Vialle, die zijn debuut maakt in het evenement, terwijl Mathys Boisramé ook voor het eerst rijdt. Deze laatste debuteert in de Open klasse, voor het eerst op een 450. Hij maakt sowieso volgend jaar de stap naar de koningsklasse gaat. Duitsland zou dit jaar voor de verrassing kunnen zorgen. Het team wordt aangevoerd door de ervaren Max Nagl, en ondersteund door Simon Laengenfelder en Henry Jacobi. Schrijf ook Denemarken niet af met Thomas Kjer Olsen, Mikkel Haarup en Bastian Boegh Damm .

Vanwege reismoeilijkheden, covid-angst en quarantaineproblemen, zal er dit jaar geen team USA zijn, met Australië en Nieuw-Zeeland ook.