MX World

11/10/2021 18:40 - geplaatst door Stingray

De twaalfde wedstrijd op de MXGP kalender was in Lacapelle-Marival, Frankrijk, een echt ouderwets circuit. Een circuit dat bij veel van de huidige Grand Prix rijders bekend is van de Lacapelle-Marival International, een grote wedstrijd in het voorseizoen. Dit jaar was het echter tijd voor een MXGP wedstrijd op dit circuit. De baan was af en toe verraderlijk met de remknippen en sommige gladde stukken, dit zorgde ervoor dat een goede dosering gashendel essentieel was.

Lees verder onder Thor.

Credits: unknown.

In de eerste manche zag alles er goed uit voor Calvin Vlaanderen toen hij comfortabel op een achtste plaats reed maar helaas zorgde een technisch probleem in de dertiende ronde ervoor dat zijn wedstrijd vroegtijdig eindigde. Een enorme tegenvaller voor Calvin. Brent van Doninck kende een slechte start van de eerste manche, die op dit circuit essentieel was. Inhalen was enorm lastig maar toch wist Brent op te klimmen van een plaats buiten de top twintig naar een solide vijftiende plaats.
Helaas kende Kevin Strijbos een nog slechtere start dan van Doninck waardoor hij in de eerste ronde als tweeëndertigste door kwam en met veel werk voor de boeg. In de zevende ronde sloeg het noodlot toe toen zijn schakelpook verboog en Kevin noodgedwongen de wedstrijd moest verlaten.

In de tweede manche zat Vlaanderen er tijdens de start opnieuw goed bij met een plaats binnen de top tien, waarna hij een keurige zevende plaats wist te behalen. Mocht hij in de eerste manche geen technische problemen hebben gehad dan had een top 10 klassering erin gezeten, daardoor kan hij tevreden zijn met het rijden.

Van Doninck kende een betere start in de tweede manche en nadat hij Brian Bogers passeerde voor de veertiende plaats probeerde hij door te drukken. Helaas kwam hij toen hard ten val. Nadat de Belg zijn wedstrijd kon hervatten zat hij buiten de punten en had hij veel last van zijn pols. Daarom besloot hij de wedstrijd te verlaten. Na de eerste ronde lag Strijbos vrijwel laatste in de wedstrijd, een situatie die verre van ideaal was, maar hij gaf niet op en ging er goed voor zitten. Na een sterke wedstrijd wist hij als 23e te finishen, wat helaas niet goed genoeg was voor WK punten, dit was teleurstellend.

De dertiende wedstrijd van het wereldkampioenschap MXGP is aankomend weekend in Spanje, hier zullen de MXGP rijders opnieuw aantreden op een hard circuit.

Commentaar Calvin Vlaanderen (13e in het dagklassement): ‘’Ik had een vrij solide dag hier in Frankrijk en ik ben blij met mijn niveau momenteel. Ik wist dat de tijdtraining heel belangrijk zou zijn en was daarom blij dat ik een foutloze ronde neer kon zetten met een 7e plaats als resultaat. Mijn start in de eerste manche was goed en ik reed comfortabel op de achtste plaats totdat ik helaas problemen kreeg met mijn motor. In de tweede manche had ik opnieuw een goede start en reed ik een constante wedstrijd op een zevende plaats. Mijn doel is nog steeds om aan het einde van het seizoen in de top 10 van het kampioenschap te staan. Ik blijf gefocust om dit doel te bereiken. Nu gaat de focus op de volgende wedstrijd van Spanje die aankomend weekend op het programma staat. Dank aan mijn monteur en team voor al het harde werken.’’

Commentaar Brent van Doninck (20e in het dagklassement): Het was opnieuw een taaie en zware dag, dus ik ben niet echt blij. De tijdtraining was wel iets beter dan de voorgaande GP’s, een twaalfde tijd dus daar was ik vrij blij mee want dat betekende een goede keuze achter het starthek. De eerste manche verpeste ik het in de eerste bocht en viel ik bijna, daardoor moest ik buiten de top 20 beginnen. Een aantal rijders vielen uit dus werd ik vijftiende, maar ik kon niet echt in mijn ritme komen. De tweede manche had ik een betere start en na een kwartier passeerde ik Bogers voor de 14e plaats. Daarna had ik een vrij grote valpartij en had ik last van mijn pols, ik zat buiten de punten en had te veel last dus besloot ik om uit de wedstrijd te gaan. De laatste paar GP’s zijn niet gelopen zoals ik had gehoopt, maar nu moet ik me herpakken en het seizoen op een goede manier afsluiten.

Commentaar Kevin Strijbos (26e in het dagklassement): ‘’Het was een verschrikkelijke dag. In de training had ik niet het goede gevoel en wist dat ik een slechte start zou hebben. In de eerste manche kwam ik niet in mijn ritme en moest opgeven toen ik 22e lag omdat mijn schakelpook krom was. De tweede manche was nog slechter, momenteel heb ik gewoon geen vertrouwen.’’