MX World

12/10/2021 20:19 - geplaatst door Stingray

Ja, het is een korte kalender, we weten het Hoe dan ook dit weekeinde valt de teerling van het WK in Oss, op de Witte Ruysheuvel. Zelf zag ik er een pracht omloop tijdens het WK MXGP. De baan is perfect geschikt voor de "karren", zoals al eerder bleek uit WK- en IMBA-wedstrijden. Het weer dient zich momenteel prima aan, al zijn we medio oktober. Maar vooral de tussenstand van het WK biedt perspectief.Dfrie spannen  staan binnen de 4 punten. In theorie kunnen er nog zes duo's wereldkampioen worden, wegens nog 75 punten te verdienen. Veldman-Cermak, Vanluchene-Bax en Bax-Musset staan het beste geplaatst. Maar wie haalt het zondag? We vroegen het aan meervoudig Europees kampioen Eddy Nuyts, de webmaster van sidecarcross.be Rik Claeys, de pure zijspanliefhebber Luc Driesen en Rien Willems, de fotograaf, verbonden aan de promotor.

Dankuwel columnisten voor de bereidwillige medewerking. Uw bijdrage is een hart onder de riem voor de organisatie in Oss.

Lees hun pronostiek - we hebben hen gevraag vanuit het hart te spreken - voor zondag.

Luc Driesen is een vaste warde in de zijspanwereld. Hij is overal: van de kleinste liefhebbersbond, tot zijspanweekends en GP's. Raar verhaal ook, want zijn andere hobby isd........ gaan vissen. Probeer dat maar eens aan mekaar te lijmen. Luc is de baas vanSMX-oics.

Luc Driesen - SMX-pics: "Voor Oss zijn er 3 teams die op enkele punten van elkaar staan. Echter Oss van mezelf uit het circuit kennende omdat ik er zelf meermaals reed als bakkenist en als rijder is het fel veranderd qua ondergrond! Talrijke aangevoerde grond zorgt er namelijk voor dat circuit op vele plaatsen keihard is en er rare knippen komen in te liggen! Na het NK op zaterdag zal het er zwaar bij liggen. De boel dicht schuiven zal niet lang stand houden! Naar mijn pijn persoonlijke mening worden Veldman-Cermak wereldkampioen. Julian is niet benauwd om iemand een zetje te geven om een plaatsje op te schuiven. Er is natuurlijk een grote maar aan verbonden? Houdt de MEGA het uit? Bax-Musset zijn mijn tweede kandidaat kampioenen. Ze zijn op snelheid maar Oss is weer iets meer voor Veldman vind ik . Vanluchene word in mijn ogen derde in dit WK. Scheidrechter zou snelstarter Willemsen wel is kunnen worden. Voor wie hij gaat kiezen tussen Bax of Vanluchene is maar de vraag."!

Wie Eddy Nuyts kent weet dat hij iemand voor zich heeft die het ene woord niet luider zal uitspreken dan het ander. Maar Eddy spreekt weloverwogen, rustig en als meervoudig Europees kampioen en GP-rijder mét kennis van zaken. zowel van het racen als op gebied van materiaalkennis. Hij stoelt zijn prognose op wat hij zag ind e vorige drie GP's.

Eddy Nuyts: " Zoals gevraagd hier mijn verwachtingen voor zondag GP OSS sidecars. Ik kan mij enkel baseren op wat ik in de media lees en zie op de uitzendingen van WSC. De laatste jaren zie ik meestal enkel live de GP van België en die van Nederland. En dat is al geleden van voor Corona. Tot nu toe lijkt het mij dat de topteams Bax-Musset, Van Luchene-Bax en Veldman-Cermak sterk aan mekaar gewaagd zijn. En dat tot nu toe wie de start wint van die drie, ook de reekswinnaar wordt. Ze zijn allen wel in staat om ook een remonte te doen na een tegenslag of mindere start maar kunnen dan de andere toppers niet inhalen. 

Bax lijkt mij het meest professionele team met ook de meeste mogelijkheden als semi-prof en dikke sponsoring. Hij heeft de meeste ervaring in het afstellen van de hele motor en vering en ook de meeste ervaring in de zandcrossen.

Van Luchene lijkt mij de meest technische rijder en dat kan zelfs in het zand een voordeel zijn om het juiste spoor te vinden en te kunnen nemen. Maar is gevoelig voor de afstelling van de motor. Wat ik goed herken en een voordeel kan zijn als het klikt. Maar dus ook een nadeel als ….

Veldman is dan weer de brutaalste denk ik, met iets meer risico’s. Maar hij rijdt soepeler en  stabieler dan vroeger en zijn motor gaat tot nu toe niet stuk, wat in het verleden ook al eens het geval was. Maar tot nu toe meestal de minste starter.

De eerste 2 GP waren nogal éénlijnige omlopen en zeer moeilijk te passeren als er geen fouten gemaakt werden. Van Luchene was sterk de eerste harde GP, maar had ook twee maal de beste start. Hij gaf mij daar wel de sterkste indruk.

De tweede GP in nat, modderig zand, met veel diepe sporen won Van Luchene wel de GP, maar had Bax de eerste manche een tegenslag door een valpartij voor hem in de tweede bocht. En de remonte bracht hem slechts op de 9de plaats, maar hij won wel de 2 andere reeksen. Terwijl Veldman ook zeer sterk was maar telkens de mindere start had.

De derde GP ging ook Hermans-Janssens, die tot nu toe voor mij wat onder de verwachtingen bleef,  zich moeien met de strijd vooraan. Alhoewel zijn 3de reeks wat minder was. En Van Luchene had een mindere GP en wat problemen met pijnlijke armen en/of afstelling van zijn motor? Veldman was ook weer sterk maar moest de 2 eerste manches remonteren. Hij won wel de laatste manche. Terwijl Bax de 2 eerste manches overduidelijk won.

Wat in Oss gaat gebeuren dat kan alle kanten uit. Alhoewel traditioneel de Nederlandse teams zeer sterk uit de voeten kunnen in het zand. Maar Van Luchene kan het ook wel, zeker als hij een goede dag heeft. De 3 toppers zullen mekaar weer weinig  ontlopen. Maar stoorzenders kunnen zijn Hermans en ook Willemsen. Vooral deze laatste is soms ook als eerste weg in de start. En de eergierigheid en winnersmentaliteit van Willemsen kennende, gaat die zich niet zo maar weg cijferen, ook al rijden 2 van de titelkandidaten met zijn chassis. Bovendien zijn Hermans, Varik en Willemsen nog in strijd voor de 4de plaats in het WK. Het verloop van de start zal zeker een bepalende rol kunnen spelen, want inhalen in de diepe sporen op het circuit van Oss is niet makkelijk. In de start liggen wel enkele potentiële risico’s. De eerste snelle linkerbocht en dan naar beneden is de eerste. Daar gaat het wel eens mis met valpartijen door aanrijdingen of doordat het voorwiel van het zijspan zich in het zand als het ware ingraaft en als dat gebeurt ga je er voorover af. Volgende valkuil is de rechterbocht dan na die afdaling, daar gebeuren ook veel aanrijdingen en opstoppingen. Na die bocht volgt een steile helling, bij de zijspannen doorspekt met erg diepe sporen. Daar snel genoeg naar boven kunnen rijden is ook bepalend. Verder komen er erg diepe sporen overal. Soms is het moeilijk in te schatten wanneer je moet versporen, vooraleer vast te rijden in een te diep spoor. Of wordt je gehinderd door achterblijvers op een slecht moment. Er zijn nog een paar plaatsen met moeilijke hellingen zoals achteraan op de omloop, een steile afdaling gevolgd door een afhangende bocht rechts omhoog en dan weer een steile helling met diepe sporen. Als pech achterwege blijft durf ik niet te zeggen wie er gaat winnen. Waarschijnlijk heeft Bax wel iets voordeel. Al was het maar op het mentale vlak, want hij is er in geslaagd om zijn puntenachterstand volledig weg te werken. Veldman is ook al alle wedstrijden sterk en heeft de laatste reeks gewonnen. Dus die zijn spirit zit ook wel goed. Van Luchene heeft een kleine dip gekregen de laatste GP. Hopelijk kan hij dat omzetten in een revanche en chauvinistisch als ik ben hoop ik dat voor hem en zijn team ook lukt. Persoonlijk ga ik waarschijnlijk tot mijn spijt niet kijken. Ik heb al 2 weken een enorme verkoudheid en veel problemen met ernstige keelpijn. Daar ben ik nog niet van af."

Rien Willems is verslaggever en fotograaf die eigenlijk de laatste jaren alleen maar zijspancross doet. Hij is wat voorzichtiger in zijn uitlatingen over de nieuwe wereldkampioenen. Maar hoopt wel op een eerlijk duel.

Rien: "Ik heb momenteel nog niks. Ik durf nog geen 10 cent in te zetten op wie de titel gaat pakken. Spannender kunnen we het niet maken. Ik hoop van harte dat het een eerlijke en flinke strijd mag worden. Geen rare dingen, motorpech of blessures en laat ze dan maar los... Zondagavond weten we het."

Rik Claeys, Westvlaming, maar eentje met zuiver zijspanbloed in de aderen. Het is niet bij te houden hoeveel kilometers Rik op zo'n GP-weekend aflegt. De website Sidecarcross.be is een van de meest actuele en vaak heeft U zondagavond al een meer dan uitgebreid verslag - mèt fotorep - voor U liggen. We wilden aan dit boegbeeld niet voorbij  voor eenprognose. En het is een lijvig iets geworden.

Rik Claeys: "Dag MXWORLD.BE. Op de vooravond van de 20ste verjaardag van onze website www.sidecarcross.be (°2002) ,zou het natuurlijk prachtig zijn mocht zondag in Oss een Belg – Marvin Vanluchene in dit geval - wereldkampioen worden. Wij zijn nu eenmaal sidecarcross.BE en niet sidecarcross.NL. Mijn hart zegt aldus zonder twijfel Marvin Vanluchene.

Maar er is uiteraard ook het hoofd. En dàt zegt iets anders.
Ik heb zojuist nog even met Marvin gebeld n.a.v. de spannendste finale ooit in veertig jaar WK-zijspancross geschiedenis. En we zijn het er beiden over eens : De kansen om wereldkampioen te worden voor Marvin lagen eigenlijk in Tsjechië afgelopen weekend. Als Vanluchene met minstens tien punten voorsprong naar Oss had kunnen af reizen, was de kans nog aanwezig om wereldkampioen te worden , maar het is helaas niet zo.
Oss is een zandbaan zonder meer, en de zandhazen dat zijn nu eenmaal de Nederlanders, niet de Belgen. Dat werd nog es onderstreept een goeie maand geleden tijdens de ONK-wedstrijd in Oss. Daar moest het duo Vanluchene-Bax in het zware zand zijn meerdere erkennen in Bax-Musset, Veldman-Cermak, Van Werven-vd Bogaart en ook in Hermans-Janssens die enkel door pech van het podium werden gehouden.
Marvin Vanluchene zal naar eigen zeggen de ganse week goed slapen ,want een kater kan hij in Oss alvast niet meer oplopen. Die heeft hij in Kramolin al opgelopen. En ook verwerkt ondertussen. Brons dus voor Vanluchene-Bax, en al wat er meer uit de kast zou komen gevallen is meegenomen. Daar heeft de nuchtere Belg zich al bij neer gelegd.

De strijd om de wereldtitel 2021 zal dus een duel Etienne Bax vs. Julian Veldman worden. Voor allebei is het voor eigen volk, voor eigen supporters en voor eigen sponsors  en dus van moéten! Etienne Bax woont op amper op een goeie 50 kilometer van de Witte Ruijsheuvel in Oss. De lokale sponsors en fans zullen er zijn, hopend op goud uiteraard!
Maar dat geldt ook voor Julian Veldman! Veldman’s co-piloot, de sympathieke Tsjech Ondrej Cermak, is ondertussen de zesendertig gepasseerd, en voor hem is het misschien wel zijn eerste en tevens laatste kans op een wereldtitel. Die kans ligt in handen van Julian Veldman,die als jonge prins voor de gewichtige opdracht staat om in Oss de nog niet eens zo oude koning Etienne Bax te onttronen. Durft hij, of is het respect nog te groot ?
De zenuwen zullen gespannen staan, maar helaas zal één van de twee ontgoocheld zijn zondagavond .

En de nuchtere Belg . . . ? Die ploegde rustig verder, goed wetende dat ook Koen Hermans en de evt.herstelde Gert van Werven hem in Oss eveneens duchtig parten kunnen spelen. Brons is goed , en als ‘t meer is dan is’t nog beter .