MX World

17/10/2021 16:55 - geplaatst door Stingray

Ik was zinnens om actueel bij te blijven en telkens te posten na de aankomst van een manche op zondag. Want, hoe spannend kon de titelstrijd verlopen. Bij de finale van het WK voor zijspannen beleefden we vorige GP een overname van de Red Plate. Vanluchene-Robbie Bax moesten die inleveren bij Veldman Cermak. Wiskundig trokken we met  meer dan een handvol kandidaat wereldkampioenen naar de WK-finale op de Witte Ruysheuvel in Oss. Maar het was zo druk op redactioneel vlak dat het ons niet lukte. Maar we verklappen in deze lead niks. Lees maar door tot op het einde!

Gentlemen, start your engines.

Thor!

Om het allemaal nog spannender te maken voor de zondagwedstrijden werd zaterdag al de eerste reeks gereden. Die werd - vlot, met een  halve minuut voor - gewonnen door Bax-Musset voor Vanluchene-Robbie Bax. Met Veldman-Cermak ging het niet zo goed. Ze verloren veel terrein in de tweede bocht na de start en konden uiteindelijk een negende plaats inruilen voor een vierde achter Hermans-Janssens. Mede ook door het met pech uitvallen van Varik-Kunnas en Van Werven-Van den Bogaart. Door deze gang van zaken werden Vanluchene-Bax en Bax-Musset gezamelijk leider voor de start van de tweede reeks voor Veldman die nu op drie punten volgde van de twee co-leidende spannen.  Ondertussen was het ons opgevallen dat Hermans-Janssens voluit hun kans gingen en mogelijk scherprechter kunnen spelen. Zo hoort dat in de sport: gaan voor je eigen kans.

In de tweede reeks werd de spanning nog maar eens opgedreven. Vanluchene-Bax veroverde de leiding, maar na enkele ronden kon Bax-Musset over nemen. Mede-titelkandidaat Veldman-Cermak was als vijfde vertrokken, maar schoof op naar vier door het wegvallen van Keuben. Ze roken hun kans en schoven eigenlijk best gemakkelijk over Van Werven. Maar, had ik het niet over Hermans-Janssens gehad? Zijzagen Veldman de goeie lijn uitzetten, volgden hen in hun spoor en sloegen toe in de zevende ronde. Uiteindelijk reed Bax-Musset een kleine 10 seconden weg van Vanluchene-Bax. Hermans-Janssen kon de top twee niet meer bij benen en Veldman spaarde zich (?) voor de slotreeks. Resultaat van dit alles? Bax-Musset voor het eerst alleen in bezit van de Red Plate. Maar het zal hoe dan ook de slotreeks zijn die over de wereldtitel beslist. Drie punten moeten Vanluchene-Bax goed maken. En vergeet ook niet dat de laatste titelkandidaat, Veldman-Cermak,  ook slechts op 10 punten van de leider volgt. Hermans-Janssens zijn uitgeschakeld voor de titel bij het ingaan van de slotreeks.

En zo raakte ook Veldman uitgeschakeld in de start van de slotreeks. Hij en Cermak passeerden als allerlaatste in de eerste ronde. ze zouden niet verder geraken dan de twaalfde plaats. Vooraan hadden Hermans-Janssens hun zinnen gezet op een vlammende prestatie. WK of niet, ze trokken zich geen zak aan van de tegenstand en lagen na de eerste ronde op kop voor Bax-Musset en Vanluchene-Bax. Terwijl Bax-Musset de wereldtitel roken, besefte Vanluchene-Bax dat de 82 langsaam maar zeker van hen weg reed. Bax-Musset naderden tot op 2 seconden van Hermans-Janssen en dachten toen wellicht efkes na: aanvallen of op safe rijden. Het werd het laatste. Met de tweede plaats werden zij wereldkampioen. Zo gata dat in de sport. In de dagstand veroverden Hermans-Janssens de tweede plaats voor Vanluchene-Bax. We hebben het niet echt uitgerekend, maar de vorige leiders Veldman-Cermak gingen ten onder maar redden denkelijk wel het brons.

Sanders-Lebreton werden zesde, Van daele-Debruyune twintigste en Vanderschraelen-Mans eenentwintigste. In de dagstand wel te verstaan.