MX World

02/06/2014 12:26 - geplaatst door Marcel Dirks

Net als vorige GP nemen we U kris-kras mee door het rennerskwartier, de geruchtenmolen, de persberichten. zo kan u ook nu weer - in twee ruime delen - je eigen GP nog eens herbeleven. Thorren dus!

Davide Philipppaerts won in 2005 zijn eerste GP in Saint Jean d' Angely , Frankrijk . Ook hij runt dit jaar een éénmansteam, het DP19 Yamaha Racing Team.  Maar het wil de laatste maanden niet vlotten met de ex-wereldkampioen die pas 18de werd. Veertiende in de eerste reeks en een uitvaller in de finale, het werd geen hoogdag voor de Italo-Belg. Davide kon een slechte start nauwelijks goedmaken. In de slotreeks sprong een Strijbos op zijn arm, met een defecte gasschuif voor gevolg. Philippaerts over zijn pols: “Gelukkig waren er geen breuken. Deze pols heb ik al twee maal eerde geblesseerd. Ik zal voor de tweede helft een tandje moeten bijsteken.” Gedeelde vreugde bij Rockstar Energy Suzuki. Clement Desalle won, met een tikkeltje meeval. Kevin Strijbos reed een puike eerste reeks, maar verknalde een globaal resultaat na een val in de slotreeks.  Desalle zijn plannetje werkte. Hij schaduwde koploper Caïroli. Desalle gaf toe dat dit alles was wat hij vermocht. Maar hij zat wel dicht genoeg op de WK-leider om twee minuscule foutjes evenveel keihard af te straffen. Goed voor een dubbel en de GP-zege. Misschien is de strijd om het WK nu wel echt open.  Strijbos reed een prima eerste reeks, schoof gedecideerd op naar vier. Maar hij was de man met wie Philippaerts botste in de tweede ren. Het spreekt voor Kevin dat hij vanuit de laatste plaats toch naar de dertiende reed. Clement Desalle:" Ik startte goed in de eerste reeks, maakte een aantal fouten en viel terug naar de vierde plaats. Gelukkig herwon ik snel het verloren terrein en bleef in de buurt van Toni. Mijn plan was om zo dicht mogelijk bij hem blijven. Dat plan werkte in beide races. Het is niet mijn fout dat Caïroli crasht, maar ik was wel dicht genoeg in de buurt om hiervan te profiteren. Alhoewel, ik heb niet graag dat een tegenstander valt. Ik wil deze overwinning opdragen aan mijn opa die twee jaar geleden overleed"

Kevin Strijbos: "Vierde was OK in de eerste manche. In de tweede reeks kwam ik ten val. Philippaerts verloor de controle in een sleuf voor me. Ik raakte zijn draaiende achterwiel. Ik viel voorover van de motor op die van Philippaerts. We hebben een weekend vrij nu en onze planning ligt nog niet vast . Ik ben blij met onze set-up voor de harde -pack dus we zullen zien in Italië” Wat weet men te vertellen bij Kawasaki? We gooien alle Kawa-rijders op een hoop. Arnaud Tonus bevestigde dat hij niet toevallig op twee staat. Herlings passeren lukt vooralsnog niet. Arnaud Tonus : "De tweede start was beter en ik kon een kwartier bij Herlings blijven. Nadien had ik wat problemen met gedubbelden.  Ik heb het gevoel dat ik steeds sneller kan rijden." Dylan Ferrandis startte met een ontwrichte schouder. Toch haalde hij twee zesde plaatsen. Dylan Ferrandis : " Op zaterdag had crashte vrij hard en ontwrichtte mijn schouder. Die kon gelukkig gezet worden.  In de wedstrijd reed ik met een pijnstillende injectie. Dat heeft me wel geholpen, maar ik had geen kracht in mijn linker arm . Twee keer een zesde positie is goed gezien de omstandigheden."
De Amerikaanse tiener Thomas Covington scoorde zijn beste GP resultaat (11de eindstand) van zijn rookie GP-seizoen. Thomas Covington: "Ik hou van het circuit. Het was lastig maar ik heb ervan genoten. De resultaten worden steeds beter. Als ik blijf werken aan mijn starts en conditie moet ik top vijf rijden op het einde van dit seizoen.” Misschien vergeet Covington er bij te vertellen dat hij in Qatar al eens tweede werd? Tommy Searle , de CLS challenger in de MXGP , zette zijn herstel kracht bij. Hij reed voorin in de eerste manche. Tot hij crashte met  Bobryshev en diep terug zakte. Hij wel zesde in de finale, weer achter Bobryshev.    
Tommy Searle: "In de eerste race zou ik zesde geweest maar Bobryshev reed me aan. Ik de slotreeks werd ik zesde, maar ik kon de koplopers niet voglen. Nog een paar weken, en ik ben er vooraan zeker bij.” Hij rijdt zowel in Europa als in de USA. Valentin Teillet werd dertiende en tweede Fransman in Saint Jean. Valentin Teillet: “Ik reed veel beter dan tijdens mijn eerste GP in Spanje. Ik kwam donderdag terug uit de VS, en ik kon de 450 niet testen. Ik mikte op de top tien, maar tussen de reeksen had ik wat last van mijn maag.” Hij debuteerde in het WK MX2, ook al staat Jorge Zaragoza tweede in het EMX250 titeldebat.
  Jorge Zaragoza: “Voor mij een hele nieuwe ervaring om een GP te rijden. Het zag er zelfs twee keer naar uit dat ik top tien ging rijden. Maar ik kwam ook twee keer ten val. Bij die tweede val had ik veel geluk dat niemand mij raakte.” Steven Frossard was de beste MXGP-rijder voor de groenen. Kende een goede start als vierde, maar liet even later de motor afslaan. Hij knokte zich terug naar de zesde plaats. Frossard sloot aan bij de top drie in de slotreeks. Hij leek zelfs voor alle rijders een bedreiging te vormen. In de hectische slotronden moest hij passen voor Desalle, Van Horebeeck en Caïroli.  
  Steven Frossard: “Het kostte heel veel energie om in de eerst reeks terug te komen. Je kon bijna niet voorbij. In de slotreeks raakte ik uitgeput. Maar ik weet dat ik de snelheid heb voor een podium. Ook het Franse publiek stond helemaal achter ons.”