MX World

02/03/2014 19:39 - geplaatst door Marcel Dirks

Xavier Boog en Jens Getteman kijken met gemengde gevoelens op naar de eerste GP 2014 in Losail (Qatar). Beide rijders behaalden punten. Vrijdag verraste Getteman zijn entourage met een 11de plaats in de tijdstraining. De jongste MXGP-rijder deed daarmee twee plaatsen beter dan Boog. Thor voor meer.

In de kwalificatie flirtte Getteman lang met de top-10 plaats. Maar precies halfweg kwam hij ten val een kwetste zich licht aan de pols. Boog werd vijftiende na een aanvaring met Caïroli. In de start van de eerste manche was Boog goed mee weg. Na enkele ronden moest hij de toppers laten gaan. Hij zakte terug naar de 13de plaats en kreeg dan af te rekenen met pech. Getteman, met pijn aan de eerste reeks begonnen zag na 20 minuten het effect van de pijnstiller afnemen en reed puur op wilskracht naar de 18de plaats. Getteman steeg in de slotreeks boven zichzelf uit. Tot de 12de plaats na twee valpartijen ingeruild werd voor de 18de. Boog was lang onzichtbaar, tot hij in de tweede helft zijn reserves aansprak. Hij schoof uiteindelijk door van 19 naar de 13, vlak achter David Philippaerts. Xavier Boog: “Het was allesbehalve een goed weekend! Ik pakte wel de kopstart maar ik verloor direct een heleboel plaatsen. Dus ook zonder dat technische probleem was het een frustrerende koers. Ik weet niet waarom maar het duurde telkens lang vooraleer ik een goed ritme te pakken had. Eens ik op dreef was, voelde ik me wel goed op de motor. Dat is alvast positief en het feit dat ik de kopstart nam in reeks één. Op dit moment is vooral puur de snelheid mijn probleem. Ik ben niet alleen de eerste ronden te traag ook mijn rapste rondetijden lieten te wensen over. Hopelijk kan ik daar volgende week wat aan doen.”

Jens Getteman: “Ik kan niet zeggen dat het Losail International Circuit me bijzonder ligt. De omloop zelf was harder, met minder grip dan vorig jaar ook. Toch voelde ik me onmiddellijk op mijn gemak. Eerlijk gezegd had ik zelf niet verwacht dat mijn snelheid die van de top tien zou benaderen. Dat was een aangename verrrassing en ook ‘n opsteker voor de komende GP’s. Tot voor Qatar wist ik niet waar ik stond maar dit weekend heft me zeker vertrouwen gegeven. Nadat de pijnstiller was uitgewerkt heb ik de eerste manche echt afgezien. Voor de tweede reeks ben ik opnieuw bij de dokter gegaan en die heeft me weer een injectie gegeven maar iets dieper. Het feit dat ik pijnloos kon rijden samen met de adrenaline en de juiste flow gaven me vleugels. Spijtig dat ik de motor doodremde halverwege de race en in de voorlaatste ronde ging ik nog dom onderuit. Anders had er zeker meer ingezeten. Ik wil in ieder geval het team bedanken voor hun harde werk deze week. Ook mijn persoonlijke begeleiders Luc en André hebben me geweldig geholpen. Nu zijn we volop op begonnen met de behandeling van mijn pols, dat gaat de goede kant op. Ik kijk dan ook uit naar volgend weekend in Si Racha.” Foto: Tom Jacobs.