MX World

03/11/2013 16:35 - geplaatst door Marcel Dirks

De periode rond 1 november, is voor de meesten onder ons het tijdstip bij uitstek om es stil te staan bij de minder aangename gebeurtenissen in het leven.  Tijd voor bezinning dus, zo ook bij de hardwerkende jonge equipe van AMC Eau Noire Nismes, die eind september de WK-finale zijspancross organiseerde.  En vrolijk zijn ze er alvast niet van geworden in Nismes, ondanks de talrijke woorden van lof  die ze mochten in ontvangst nemen van zowel de FIM, de rijders , als de toeschouwers. Doch, nu zit de organisatie met de handen in het haar en wachten ze op sponsors om de organisatie in 2014 te kunnen garanderen...   Thor it voor meer over de alarmfase in Nismes

De WK-kalender 2013 was reeds een jaar op voorhand in, en op,  alle motorsportminnende bladen en sites gepubliceerd, en iedereen die van ver of van nabij betrokken is bij de motorcross, wist reeds ruim op voorhand dat op zondag 22 september in het prachtig gelegen Nismes de WK-finale sidecarcross zou worden verreden.  Mét daarbovenop een Belg als wereldkampioen, én een Belg die er finaal nog de bronzen WK-medaille veroverde, én – naar Belgische normen - een schitterend circuit er bovenop.  Enkel de weergoden konden nog roet in het eten gooien, maar ook zij waren Nismes gunstig gezind, zodat we afstevenden op een prachtige motorcross-apotheose om het seizoen 2013 af te sluiten. Altans, dat zou je als weldenkend  motorcrosminded mens toch denken.  Mis dus.   Dat het géén WK-finale kon worden à la Rudersberg de afgelopen jaren waar telkens zo’n 5000 betalende toeschouwers de kassa passeren,  dat hadden de Waalse organisatoren op voorhand ook wel door. Met de hélft van dit aantal toeschouwers,  én via hard werken aan het circuit én te zorgen dat rijders, kampeerders en toeschouwers niks tekort kwamen, konden de organisatoren break-even draaien.  Een realistische kijk op de zaken alleszins, vooral nu onze Belgen en onze noorderburen wereldtop zijn in het zijspancrossen.
Dus,  eind september met zijn allen – met de glimlach op het gelaat – richting Nismes  dan maar, voor een spetterende WK-finale ! Logisch toch ?  De realiteit draaide echter anders uit. En dat bleek al vooraf  bij de aanmeldingen voor de nevenreeks . Amper vijf(!) teams hadden zich aangemeld.  En ook de toeschouwers bleven achterwege. Niet eens de helft van het verwachte aantal toeschouwers passeerden de inkom.  Mààl vijfentwintig euro , dan weet je snel met welke financiële kater de mensen van Nismes, ondanks al hun goeie bedoelingen,  zitten opgezadeld.  Een echte reden voor dit debacle is trouwens moeilijk te vinden.  Of lijden we misschien ook in motorcross-land aan het fameuze cyclocross-syndroom ?  Van zodra er geen Vlaamse kerktoren meer in de buurt te zien is, liever thuis blijven. Het zou ons verbazen, eerlijk gezegd.  Enfin, de mannen van Nismes zitten overduidelijk met de handen in het haar, en doen langs deze weg dan ook een noodoproep , in de hoop een heruitgave van het drama van 2013 te voorkomen.  Concreet gezegd is AMC Eau Noire dringend op zoek naar een (of meerdere) sponsors die financieel borg kunnen en willen staan voor de sidecarcross Grand Prix 2014 die in Nismes voorlopig gepland staat op 31 augustus 2014.  Tegen eind deze maand dient door de GP-organisatoren de borgsom voor volgend jaar te worden gestort bij FIM. Tot dan heeft men bij AMC Eau Noire nog de tijd om een oplossing te vinden, zoniet blijft het komend jaar waarschijnlijk stil op de mooie Ardense omloop.  AMC Eau Noire voorzitter Sylvain Limbourg, een bijzonder aimabel man, staat open voor alle tips, suggesties en hulp die de GP van Nismes van de ondergang kunnen redden.     s.limbourg@amceaunoire.be  is het email adres waarop de crew van Nismes bereikbaar is, en zij nemen ook graag de tijd om zich te verplaatsen en persoonlijk elk voorstel te bespreken. ‘ Laat ons bidden’ ,  lijkt ons in deze periode van het jaar bijzonder toepasselijk, zodat we in 2014 niét nog es  één van onze aantrekkelijke motorcross-omlopen de dieperik zien ingaan.