MX World

29/09/2013 15:16 - geplaatst door Marcel Dirks

Het heeft negen jaar geduurd maar eindelijk won Team Belgium met Ken de Dycker, Jeremy van Horebeek en Clement Desalle nog eens een Motocross of Nations, zeg maar de grootste en belangrijkste motocrosswedstrijd van het seizoen. Het werd een ware thriller want de Belgen verloren in de slotreeks al meteen Clement Desalle, hij ontwrichtte zijn schouder en moest opgeven maar uiteindelijk haalden de Belgen het voor Team USA (2de) en Team Italia (3de) met Antonio Cairoli die zich met twee reekszeges tot 's werelds beste motocrosser kroonde!! Thor it voor meer

Eerste reeks MX1-MX2
Als eerste kwamen Ken de Dycker en Jeremy van Horebeek in actie, Jeremy pakte een goede start en ging het duel aan voor een topvijf-plaats maar moest in de slotfase wel nog de duimen leggen voor Gautier Paulin en Ryan Dungey waardoor The Jerre toch knap als derde MX2-rijder op een zevende plaats kon afsluiten. Ken de Dycker kende geen goede start en moest alles geven om binnen de toptien te geraken maar Big Ken had nog een slotoffensief in huis waardoor hij het net een plaatsje minder had gedaan dan Jeremy van Horebeek en zo een achtste plaats liet noteren. De Amerikanen hadden intussen al na een flinke valpartij van Eli Tomac een minder resultaat op zak waardoor het er al niet slecht uitzag voor de Belgen, wel was het nog opletten voor de Duitsers en de Italianen natuurlijk.
Tweede reeks MX2-MX Open
Jeremy van Horebeek kreeg met zijn MX2-klassegenoten slecht een goede half uur pauze om aan de slag te gaan met de jongens uit de klasse Open waar Clement Desalle ook in uitkwam. Desalle miste zijn start helemaal, hij kwam pas als laatste het startterrein afgereden en moest het wel heel goed gaan doen om de Belgen nog een kans te geven op een vijftiende eindzege. Clement deed wat hij moest doen, reed een dijk van een wedstrijd en kwam als derde over de finishlijn. Jeremy van Horebeek deed het opnieuw uitstekend want The Jerre kwam nu iets minder uit de start maar de Kawasaki-rijder kwam opnieuw keurig als zevende over de streep. Het zag er na twee reeksen goed uit voor het Belgische team onder leiding van Joel Smets maar gezien het slechte schrapresultaat van de Amerikanen moesten de Belgen het beter gaan doen dan de Yanks in de slotreeks! Derde reeks MX1-MX Open
Ken de Dycker en Clement Desalle moesten het allemaal gaan doen in de slotreeks, in de eerste bocht een valpartij waar Clement Desalle het grootste slachtoffer van werd. Clement voelde meteen dat het niet goed zat met zijn schouder en kwam "binnen", hij moest opgeven met een onwrichtte schouder. Gelukkig was Justin Barcia ook betrokken bij de valpartij en moest heel wat goedmaken maar gezien zijn klasse mocht het geen probleem zijn om de toptien in te rijden. Intussen had Ken de Dycker zich in de topvijf gestreden, hij toonde wat hij in zijn mars had. Dungey, Nagl, Searle, Paulin,... allemaal moesten ze eraan want Keeno ging flink tekeer want hij had intussen zeker als doorgekregen dat teammaat Desalle was uitgevallen. Barcia kon slechts mondjesmaat plaatsen goedmaken waardoor de kansen er halverwege goed uitzagen. Ken kon het tempo volhouden tot aan de finish en eindigde bijna in het wiel van winnaar Cairoli terwijl Ryan Dungey "slechts" zevende werd, Justin Barcia kwam dan weer niet verder dan de elfde plaats waardoor een vijftiende Belgische zege in de Motocross of Nations een feit werd. Proficiat aan iedereen die Team Belgium aan deze zege heeft geholpen!!
Proficiat Ken de Dycker, Jeremy van Horebeek, Clement Desalle (veel beterschap) en Joel Smets!!   Pos Country Points Race Nr Name Fed. Bike Class
1 Belgium 27       2   Race 3 4 DE DYCKER, Ken FMB KTM     3   Race 2 6 DESALLE, Clement FMB Suzuki     7   Race 2 5 VAN HOREBEEK, Jeremy FMB Kawasaki     7   Race 1 5 VAN HOREBEEK, Jeremy FMB Kawasaki     8   Race 1 4 DE DYCKER, Ken FMB KTM     40   Race 3 6 DESALLE, Clement FMB Suzuki
2 USA 30       2   Race 2 8 TOMAC, Eli AMA Honda     4   Race 2 9 BARCIA, Justin AMA Honda     6   Race 1 7 DUNGEY, Ryan AMA KTM     7   Race 3 7 DUNGEY, Ryan AMA KTM     11   Race 3 9 BARCIA, Justin AMA Honda     16   Race 1 8 TOMAC, Eli AMA Honda
3 Italy 33       1   Race 3 13 CAIROLI, Antonio FMI KTM     1   Race 1 13 CAIROLI, Antonio FMI KTM     8   Race 2 14 LUPINO, Alessandro FMI Kawasaki     10   Race 3 15 PHILIPPAERTS, David FMI Honda     13   Race 1 14 LUPINO, Alessandro FMI Kawasaki     14   Race 2 15 PHILIPPAERTS, David FMI Honda
4 Australia 40       4   Race 1 29 FERRIS, Dean MA Yamaha     5   Race 2 29 FERRIS, Dean MA Yamaha     8   Race 3 28 METCALFE, Brett AMA Kawasaki     10   Race 1 28 METCALFE, Brett AMA Kawasaki     13   Race 3 30 WATERS, Todd MA KTM     20   Race 2 30 WATERS, Todd MA KTM