MX World

03/09/2013 06:03 - geplaatst door Marcel Dirks

In het Waalse Orp le Grand werd afgelopen zondag de voorlaatste proef tellende voor het Belgisch Kampioenschap gereden. De technische omloop, die ook de kleine citadel, wordt genoemd is elk jaar een aangename uitdaging voor de piloten. Petar maakte van de gelegenheid gebruik om opnieuw de 450 te testen terwijl Kevin zich opnieuw mengde met de MX1 rijders in de Radson Inters Open Trophy met zijn YZF250.   Thor it voor het volledige KEMEA Reytec-verslag

In de Monster Energy MX2 klasse was André Park in heel goeie doen. Hij amuseerde zich op de omloop en dat toonde zich klaarblijkelijk in de wedstrijden.  In de eerste manche nam André een superstart en kwam hij al snel op de tweede plaats terecht. Het tempo van leider Graulus kon hij niet volgen maar hij kon op zijn beurt wel een kloofje slaan naar de derde plaats. Toen Graulus even na halfweg met technische problemen de wedstrijd moest verlaten kwam Park aan de leiding. Hij slaagde erin om zijn positie veilig te stellen en won de eerste manche.      Na deze manche werd hij echter gediskwalificeerd door de wedstrijddirectie. Na een zware val van een rijder na de tafel zou Andre de gele - en rode kruisvlag genegeerd hebben en toch gesprongen hebben. André zelf beweert niet gesprongen te hebben maar er is geen bewijs dat het tegendeel kan bewijzen. Andre verliest hierdoor zijn overwinning en krijgt 0 punten voor de eerste manche.      In de tweede manche nam André opnieuw een goeie start. Hij nestelde zich al vlug op de derde plaats maar wist in de voorlaatste ronde toch nog de tweede plaats te behalen. Zonder de diskwalificatie zou dit voldoende geweest zijn voor de overwinning maar André finisht pas als tiende in de eindstand.      Bij de Inters Open wou Petar niet te veel risicos nemen met het oog op Lierop. De Bulgaar heeft nog steeds last van de handblessure die hij opliep in Matterley Basin maar wou toch van start gaan op de 2014 YZF450. Petar ging in de eerste manche rond de tiende plaats van start. Hij kwam na 1 ronde als 8e door en reed de ganse wedstrijd in deze positie. In de allerlaatste ronde moest hij nog zwichten voor Tanel Leok en finishte uiteindelijk als negende. Kevin van zijn kant kwam na 1 ronde door als zeventiende op zijn MX2 motor. Kevin zette de vorm van vorige week verder en startte een indrukwekkende remonte. Hij finishte uiteindelijk als elfde en bleef op de finish nipt Marvin van Daele voor.      In de tweede manche kwamen de Kemea Reytec van de Laar Yamaha-rijders als 8e en 9e  door na 1 ronde. Beide piloten bleven wiel in wiel en raakten in enkele spannende duels verwikkeld. Na een sterke wedstrijd van allebei kwamen ze uiteindelijk als zesde en zevende over de finish. Petar finisht zo in het eindklassement op de vijfde plaats. Kevin werd eerste MX2-rijder en werd mooi zevende. In de tussenstand van het BK staat Petar ondanks de eerste proef gemist te hebben op de zevende plaats. Kevin staat twee plaatsen verder op de negende plaats.      Marnicq Bervoets: ' De wedstrijd in Orp was een goeie training voor de piloten. Petar reed opnieuw met de MX1 motor en leek wat meer moeite te hebben op deze harde omloop. Hij heeft wel geen risico's genomen met zijn hand, dus uiteindelijk waren de resultaten wel ok. Kevin heeft opnieuw heel gretig en goed gereden. Ik zag een agressieve Fors die er echt zin in had en voor ging. Ook André heeft mij verrast. Hij reed veel agressiever dan anders en je zag dat deze omloop hem lag. Ik had dit resultaat niet verwacht van hem. Hij verdiende uiteindelijk wel de overwinning volgens mij. Ik heb de bewuste fase gezien en als hij om zo te springen bestraft is, moesten veel meer rijders gediskwalificeerd worden. Volgens mij was dit helemaal niet nodig. Dan werd er ook over gevallen dat hij niet naar de bus was geweest om uitleg te geven. Maar hij is Engelstalig, heeft niks gehoord en ik moet ook zeggen dat ik niks gehoord heb. Als er iemand mij iets was komen zeggen was er geen probleem. Maar goed, het zij nu zo... Wat hij moet onthouden is dat hij de morele winnaar is en echt goed gereden heeft.'      De laatste proef van het BK wordt op 15 september gereden in Mont St Guibert.     Foto’s ‘CDS’