MX World

19/08/2018 08:00 - geplaatst door Marcel Dirks

Enkele weken geleden werden we in Florida uitgenodigd om de Husqvarna 2019 modellen aan de tand te voelen. Indien je deze test eerder hebt gemist publiceren we hem nog eens. De Husqvarna 2019-test vond plaats in de "Bakers Factory" van Aldon Baker, wat toevallig de trainingslocatie is voor het hele Rockstar Husqvarna-team in de USA. Dit was een groot evenement voor Husqvarna omdat het een "world launch" was, dus niet alleen beperkt tot de Amerikaanse media, maar voor journalisten van over de hele wereld.

Thor it voor Jurgen's verslag van de Husqvarna-testen




Eens op het compound aangekomen (4 jaar geleden gebouwd) kregen we een rondleiding van Aldon Baker himself. Wat een vriendelijk gedreven man is dat. Hij heeft in zijn garage (werkhuis, fitnessruimte, ontspanningsruimte, conditie testruimte) niets aan het toeval overgelaten. Er valt geen korreltje zand te bespeuren, alles is er kraaknet en uitgekiend tot in de puntjes. Na de kennismaking werden we doorgeloodst naar het Husqvarna-gedeelte van het compound. Hier stonden van elk model 5 machines op ons te wachten. Bovendien was er van elk model eentje uitgerust met special-parts van Husqvarna zelf zoals FMF-uitlaat, balhoofd…..

Even een kleine update van al de modellen in grote lijnen wat er  allemaal veranderd is:

=> Opnieuw ontworpen kader en plastic
=> Blauw gecoat frame met verhoogde stijfheid
=> Nieuw 2-delig subframe-ontwerp (250 g lichter)
=> Bijgewerkte instelling op de WP AER 48-vorken
=> WP DCC-schok met nieuwe zuiger & bijgewerkte instelling
=> Herwerkte SOHC-cilinderkop op de FC 450 (500 g lichter)
=> Nieuwe cilinderkop  op FC 350 (200 g lichter)
=> Geoptimaliseerde timing op FC 250 uitlaatnokkenas
=> Bewerkte afwerking op TC 125 en TC 250 bovenste uitlaatpoort
=> Versterkte kick start tussentandwiel op TC 125
=> Nieuwe dempers op 2 stroke en 4 stroke
=> Lengte van de kettingafstelling verhoogd met 5 mm
=> Nieuwe stijvere tripleclamps
=> nieuwe afbeelding van de tractiecontrole
=> Nieuwe generatie Li-ion 2.0 Ah batterij
=> Bijgewerkt koelsysteem dat lager gebracht is in het frame
=> Nieuwe DS (diafragma staal) koppeling op TC 125, FC 250 & FC 350
=> Pro-Taper stuur dat een ander type is dan de vorige modellen
=> Nieuwe versnellingsbakken geproduceerd door Pankl
=> Verhoogde stijfheid → verbeterde feedback van de rijder, en verbetering van de  stabiliteit
=> Premium blauwe poedercoating van de kader
=> standaard framebeschermers
=> Nieuw tweedelig subframe → 250 g lichter een Constructie van koolstofvezelcomposiet → lichtgewicht en robuust
=> Uitgebreid instelbereik van de achterbrug met 5 mm → verbeterde rechtlijnige stabiliteit

125 TC

Zeer leuke motor met een enorm hoog toerentalbereik. Rijd echt wel heel licht in de hand. Bij het insturen van een bocht is het natuurlijk wel even rekening houden om 2 versnellingen naar beneden te schakelen om de motor leuk op zijn toeren te laten komen maar deze motor kan dit met gemak aan. Persoonlijk vindt ik ook dat je de stabiliteit in de kleinere motor zoals de 125 tc al kan merken. 

250 TC

Hier zat iedereen natuurlijk te wachten op de injectie of die al dan niet aanwezig zou zijn. Maar doordat de uitstootnormen op een mx-motor nog niet die van een enduro moeten zijn hebben ze de TC 250 uitgerust met een geoptimaliseerde 38mm Mikuni carburator. Erg veel veranderingen hebben ze aan het motorblok niet uitgevoerd op de uitlaatbocht na. Hier hebben ze maar liefst 18maanden ontwikkeling ingestoken om hem minder ver te laten uitkomen aan de zijkant (25mm) zonder concessies te doen naar het vermogen. Deze motor laat ook makkelijk met zich rijden, stuurt heel gemakkelijk in en reageert echt goed op het gas. De motor is sterk onderin en klimt onmiddellijk de hoge toeren in wat het rijden op de gaten uit de bocht wel erg makkelijk maakt.  Hier wederom het betere gevoel van de stabiliteit dat zich laat voelen. Dit is toch wel 1 van de betere 250 2 takt modellen op de markt.

FC 250

Dit model heeft motorisch gezien de grootste veranderingen ondergaan. Voor naar de timing van de uitlaat-nokkenas die ze herleid hebben.
Met een druk op  de knop slaat de starter aan en kan het racen beginnen. Wat me dadelijk opviel was dat in het zanderige gedeelte ik liever de mapswitch op 2 zette voor een iets agressief vermogen. Dit is vooral merkbaar van het middengebied tot aan de top. Met deze setting vond ik dat deze motor net iets meer had en makkelijker voor mij reed dan op map 1. Eens je het doorhebt om de motor wat op zijn toeren te laten komen loopt het echt wel als een speer. Dit is in zijne klasse zeker een winnersbike. De vering achteraan vond ik persoonlijk een klein tikkeltje te zacht maar door de mensen van WP die ons ten dienste stonden werd dit onmiddellijk en makkelijk opgelost. De 2de sessie heb ik de motor genomen met de volledige FMF-lijn op. Dat is wel goed voelbaar. Het was voor mij nu niet nodig om de mapswitch op stand 2 te zetten. Kortom een leuke motor voor een iets agressievere rijder!

FC 350

Een motor waar ik enorm naaruit keek, omdat dit een model is tussen de iets lichtere versie en de iets zwaardere versie in . Met een druk op de knop slaat deze motor meteen aan. Wat me onmiddellijk opviel was hoe sterk deze motor uit te bochten kwam. Ik vond die een heel stuk sterker en agressiever reageren als zijn kleinere broertje. Voor mij persoonlijk was het moeilijk om er een supergevoel op te krijgen, qua vermogen ligt het meer naar de 450 toe maar dan nog agressiever op het gas eigenlijk wat het voorbij soms moeilijk maakte om smooth door de bochten te rijden. Ieder zijn mening natuurlijk!

FC 450

Het model waar iedereen zo naaruit keek, de FC 450 was het eerste uur bijna niet beschikbaar omdat iedereen er mee wilde rijden natuurlijk. Achteraf gezien snap ik ook wel waarom. Damn dat rijdt smooth! Het agressieve van de FC350 is hier totaal niet in te merken. De motor komt rustig aan van onderuit tot in het middengebied én makkelijk doseerbaar. De bochten gingen voor mij persoonlijk makkelijker als ik de mapswitch op 2 zette. Wat ik hiermee bedoel is dat ik makkelijk in 3-de versnelling door de bocht kon en de motor het door een kleine reactie op het koppelingshendel het vermogen zozonder enige moeite ophaalde zonder dat hij bruusk uithaalde. Wat zich hier wel echt liet in opmerken is het aangepaste kader en achterbrug qua stabiliteit. Na een paar rondjes te rijden stopte ik even bij de WP-mannen om de voorvering iets meer druk te geven en de schokker achter iets meer demping. Vanaf dan voelde ik me echt goed op deze motor. Ik vond deze motor op deze baan echt wel de beste uit de categorie. Ik denk dat ze met dit nieuwe model weer hoge toppen gaan scheren. Voor dit model heb ik niet gekozen om met de FMF-lijn te rijden omdat ik met de standaard motor al meer dan tevreden was, gezien mijn rijstijl.

Mxworld wil samen met testrijder Jurgen Bijnens Husqvarna België bedanken alsook Husqvarna fabriek voor de uitnodiging om deze motoren op deze unieke locatie te mogen testen.