MX World

17/10/2021 13:29 - geplaatst door Stingray

Ook in Spanje maakten de Belgische beloften, de tweeling Sacha en Lucas Coenen furore. Opnieuw stond Lucas weer op het podium, naast winnaar Ivano Van Erp en  de Britse revelatie Bobby Bruce.

Lees uitgebreid verder onder Thor.

Credits MXGP.

In de eerste door FMF Racing-heat gepresenteerde EMX125 was het Julius Mikula die een vroege voorsprong nam, voor Alexis Fueri van Fantic Factory Team Maddii, Scott Smulders van No Fear / Jumbo BT Racing Team en Karlis Alberts Reisulis van Yamaha Europe EMX125 MJC. Ondertussen startte de serieleider Valerio Lata van MRT Racing Team KTM op ongeveer 23e positie. Nicolas Duhamel van Team VHR KTM Racing startte goed als vierde voor Kay Karssemakers van Husqvarna SKS Racing NL. Smulders wilde de leiding overnemen toen Duhamel tweede werd.

Mikula leidde vervolgens Duhamel, Smulders en Edgar Canet van het RFME GasGas MX Junior Team, terwijl Van Erp Bobby Bruce van het ASA United GasGas Racing Team als vijfde omzeilde. Lucas Coenen van 9MM Energy Drink Bud Racing Kawasaki kwam ook om Bruce heen, want de Brit zakte naar de zesde plaats. De actie in de top 10 was extreem  als gevolg van de bikkelende rijders die om de haverklap van posities wisselden en intens vochten. Ondertussen kwam Lata verderop in het veld in de problemen, net toen hij terug in de top 10 kwam en als gevolg daarvan terugviel naar de 32e plaats. Duhamel was een andere rijder die crashte, waardoor Canet in het wiel van Mikula kon komen en de Tsjechische rijder uitdaagde om de leiding. Toen Canet de eerste positie overnam, kwam Mikula meteen onder druk te staan ​​van Van Erp, die naar de tweede plaats schoof en zijn zinnen zette op de overwinning. Van Erp had drie ronden nodig om die te veroveren. Lucas Coenen begon vervolgens stelselmatig op te schuiven. De Belg haalde Bruce in en kon hem passeren voor de derde plaats. Het duurde een paar ronden, maar Coenen haalde vervolgens ook Canet in en werd tweede met nog vier ronden te gaan.

In de tweede race was het Pablo Gutierrez die de holeshot pakte van Nicolo Turaglio, Lata en Smulders. Lata was erop gebrand om de 18e plaats in de eerste race goed te maken, omdat hij snel om Turaglio heen was en naar de tweede plaats schoof. Bruce en Karssemakers startten de race als negende en tiende, terwijl Sacha Coenen van 9MM Energy Drink Bud Racing Kawasaki ook goed van start ging als vierde. Zijn broer Lucas Coenen zat ook in de top 10, maar crashte later en zakte ver naar beneden in de rangorde. Gutierrez bleef leiden met 5.153 seconden op Lata, terwijl Smulders een paar posities verloor en later een fout maakte waardoor Bruce naar de zesde plaats kon schuiven. De GasGas-rijder nam vervolgens een andere positie in toen Van Erp van de baan raakte. Xavier Cazal van Team VHR KTM Racing was de volgende rechtse in zijn vizier en hij kon hem ook passeren en op de vierde plaats komen.

Terwijl Lata de leiding nam, verderop in de volgorde, begon Lucas Coenen aan zijn comeback, terwijl zijn broer Sacha Coenen terrein won op Lata en Gutierrez en terrein won op beide renners. De Kawasaki-rijder lag op schema voor zijn eerste podiumplaats, maar zijn dag eindigde helaas met een DNF. Lata bleef voor Gutierrez terwijl Bruce zijn tempo opvoerde en de Spaanse rijder inhaalde. Hij moest hard pushen, maar kon uiteindelijk de klus klaren om de race als tweede te eindigen achter reekswinnaar Lata maar vor Guttierez en eindwinanar Van Erp.

Met een 1-4 resultaat behaalde Van Erp zijn tweede algemene overwinning van het seizoen, waarbij Bruce als tweede overall eindigde en Lucas Coenen zijn derde opeenvolgende podium behaalde nadat hij in de tweede race was teruggekeerd naar de achtste plaats. Ondanks dat hij niet op het podium eindigde, leidt Lata nog steeds het kampioenschap met een voorsprong van 11 punten op Bruce. Karssemakers staat derde met slechts vijf punten achterstand.

Ivano Van Erp: “Het is ongelooflijk. Twee niet zo goede starts. Ik kwam van de 10e plaats in de eerste, denk ik. Ik kon toen na een kwartier op voorsprong komen, wat erg prettig was. In de tweede race stond ik geloof ik 7e of 8e bij de start, ik kwam van achteren maar maakte ook een kleine fout. Ik moest doorgaan en ik zag na 20 minuten op het pitbord dat ik de overall had, dus ik hield mijn focus en won opnieuw de overall. Ik train veel, dus ik geloof dat ik het weer kan. Het is een geweldig gevoel. Ik hoop drie geweldige races in Trentino te krijgen, we gaan daarheen en we zullen zien wat het brengt. Bedankt aan iedereen, mijn fans, familie en sponsors”.

Bobby Bruce: “Het was goed. Ik had geen geweldige start en had een motorprobleem dat al het hele seizoen hetzelfde is. De baan was goed, het was behoorlijk technisch, dus je moest alles geven in elke ronde. Het was een mooie en solide dag en ik kijk uit naar de volgende ronde. Mijn plan is om gewoon te blijven doen wat ik echt doe. Ik had het gevoel dat we de vorige ronde veel punten verloren, maar deze ronde kwamen we sterk terug. We blijven gewoon doen wat we doen en hopelijk loont het."

Lucas Coenen: “Vandaag was een moeilijke dag. Het begin was slecht. De eerste liep ik wat achter en kon niet echt naar boven komen. Ook de tweede race was geen goede start. Ik werd zesde en kreeg een kleine valpartij die me terug naar de achtste plaats bracht. Wel wat ontgoocheld, maar ik sta waar ik nu sta en dat doet deugd.