MX World

04/07/2022 10:52 - geplaatst door Stingray

Robert  en Magda Gielis hebben hun hart verpand aan de Belgische jeugdrijders. Ze trokken naar Slovakije voor de laatste selectiewedstrijd. Was voor 50 jaar een reis naar het 'Oostblok' een kwestie van paspoorten, grenscontrole, visa en binnendoor wegen, in het digitale tijdperk bereikte ons zondagavond al het verslag vanuit Velke Uherce. 

Uiteraard onder Thor.


Robert Gielis: "Dit weekend vindt in het zeer warme Slowakije de laatste proef plaats voor de zone Noord West voor het Ek motocross 65 en 85 cc. Ook de zone Noord Oost rijdt hier hun laatste proef. De 8 eersten gaan over naar de Ek finale in Loket binnen 2 weken. De overigen zullen moeten rekenen op de enkele beschikbare wildcards om in Loket te kunnen deelnemen.

Zaterdag werd er gereden bij temperaturen van rond de dertig graden. In de Noord Oost zone behaalden de neefjes Travis en Lucas Leok de overwinning in respectievelijk de 85 en 65 cc kwalificatie reeksen. In ‘onze’ zone was het Nederland boven bij de 85cc. Goensen won voor Grégoire en Kooiker. Vierde werd de Zweed Bartlett die was opgerukt van een tiende plaats. Dan een kwartet Belgen met Maxime Lucas, Tyla Van de Poel, Ian Ampoorter en Jarne Bervoets. Douwe Van Mechelen kende mechanische problemen en kon zich maar net op tijd aanbieden in de waiting zone. Stressen natuurlijk maar hij reed zich toch naar een tiende plek. Goede startposities dus voor onze landgenoten, maar er zal nog moeten worden gestreden om straks bij het eindklassement bij de 8 eersten te horen. Dit wordt in 65cc moeilijk. Torre Van Mechgelen kwalificeerde zich, na een slechte start als 20ste. Noam Mezzavilla klokte af als 27ste. Daar won Thorius voor Harry Dale en Zimmerman.

De wedstrijden zelf op zondag dan. We beginnen met de 85 cc. Holeshot Ian Ampoorter gevolgd door Nederlandse armada. Al onze Belgen ook in top 10. Kooiker nam leiding over om deze niet meer af te staan. Toch geweldige strijd tussen Kooiker, Ian, Doensen en Gregoire. Bartlett was naar 5 gekomen voor Douwe van Mechgelen. Jarne Bervoets volgde op 7. Tyla van de Poel, die werd teruggeslagen door een lichte val schoof terug door naar 9. Maxime Lucas ging er hard af, vervolgde, maar kreeg veringproblemen en eindigde buiten de punten.
Voor de start van de 2e reeks zijn nog niet alle Belgen zeker van rechtstreekse kwalificatie voor Loket. Maar het kan nog dat ze alle 5 doorgaan.

De 65 cc dan: Redelijke start van Torre van Mechgelen die goed reed en mooi op schoof tot de 10e plek. Noam Mezzavilla startte ook in het pak en kaapte 3 puntjes mee. De reeks werd gewonnen door thuisrijder Zimmerman, talrijke publiek werd gek. Spijkerman werd 2de voor Thorius. Hier wordt rechtstreekse kwalificatie moeilijk voor onze landgenoten.
Toptalent Harry Dale draaide als laatste de eerste bocht in. In 2 ronden reed hij naar 10 om 8ste te eindigen.

Tweede reeks 85 cc: Holeshot Jarne Bervoets. Alle Belgen goed mee weg. Na tijdje nemen Kooiker en Doensen over. Zij finishen, 1 en 2. Bartlett kwam zoals gewoonlijk weer naar voor en tikt aan als 3. Jarne houdt de 4de plaats vast voor Ian op 6 en Tyla op 7. Douwe van Mechgelen komt, na een kleine hapering, als 8ste aan. Maxime Lucas probeerde nog wel maar had nog teveel last van de val van de eerste reeks en reed binnen. In de eindstand is Ian 4 voor Jarne op 5. Dit maakt dat onze 5 85cc’s rechtstreeks zijn geplaatst voor Loket. Dit is nog niet officieel, resultaat zeer spoedig op site Fim Europe /results.

Tot slot de 65 cc: Torre van Mechgelen pakte naar zijn normen een behoorlijke start. En schoof mooi door naar de 9de plaats. Noam Mezzavilla eindigde nu 25. De winnaar, Zimmerman, was een Slowaak. Dit maakte dat er een uitgelaten sfeer was bij de podiumceremonie. Hier moeten onze Landgenoten afwachten of ze via een wildcard kunnen deelnemen in Loket.

Wie alle uitslagen over deze dubbelconfrontatie wil uitpluizen kan dat doen via DEZE link