MX World

11/03/2014 11:25 - geplaatst door Marcel Dirks

De zinderende hitte vergde het uiterste van mens en machine. Xavier Boog reed zijn Honda naar een keurige tiende plaats algemeen. In de WK tussenstand klimt hij naar de 13de plaats. Een strijdlustige Jens Getteman, aan de pols gekwetst sinds Qatar, vocht zich naar twee WK punten in de eerste reeks. Hij gaf forfait voor de tweede manche. Thor it.

Het is duidelijk dat het vormpeil van de sympathieke Fransman zich in stijgende lijn bevindt. Xavier had een prima reactie aan het hek, sneed de eerste bocht aan als 7de maar werd daarna naar buiten geduwd. Vanaf de 15de stek na de eerste ronde knokte de Dunlop-piloot zich terug naar een verdienstelijke 9de plaats.

Om zijn geblesseerde pols zoveel mogelijk rust te gaan had Getteman er voor gekozen om zo weinig mogelijk te rijden op zaterdag. Ook de warm-up, een erg relatief begrip gezien de tropische temperaturen, op zondagochtend liet Jens aan zich voorbij gaan. De Topsport Vlaanderen atleet was er echter wel op gebrand om zoveel mogelijk punten uit de brand te slepen. Hiervoor moest door de pijngrens heen rijden. Met een 19de plaats, slaagde ‘The Joker’ hier knap in. Helaas was de pijn té erg voor Jens om in de tweede manche nog in actie te komen.

De hitte maakten de tweede race tot een ware uitputtingsslag. ‘Boogie startte als vijfde. Xavier verremde zich in de tweede bocht en moet gaan achtervolgen. Hij klom van 14 naar 11. Daarna haalde hij puur op karakte de tiende stek binnen. Xavier Boog: " Zowel mijn snelheid als het rijden waren zaterdag al beter dan in Qatar. Ik ben nog niet op het niveau, maar dit is een stap in de goede richting. In de eerste manche verloor ik tijd in met Frossard die voor mij crashte. Man, wat een bakoven was het hier! In de tweede manche kampte ik met blaren op mijn hand. De laatste paar ronden ben ik dan ook doorgesparteld in 'survival mode'. Jens Getteman: " De enige manier om te kunnen rijden was met een pijnstillende injectie. Mijn start was behoorlijk, maar ik verloor veel tijd achter gecrashte rijders in de tweede bocht. Ondanks mijn pols kwam ik in Losail goed uit de verf. Hier was het na vier, vijf ronden gewoon één lange marteling! Méér dan die twee puntjes die ik veroverde, zat er echt niet in. Na de reeks was mijn pols gezwollen. De pijn en de risico's waren te groot om door te gaan. Steven Lettani, team manager: “ Technisch hadden we hier onze handen vol. Je kan niet al het materiaal meebrengen zoals je dat voor een Europese GP ter beschikking hebt. Daarnaast eiste de hitte zijn tol op de motoren, de andere specificaties voor de benzine! Wat Xavier betreft, is het duidelijk dat zijn vertrouwen in de lift zit. We mogen niet vergeten dat zijn laatste GP van juli 2013 was geleden. Ondertussen weten we ook dat het podium van Jens Getteman in Hawkstone Park geen toevalstreffer was. Hopelijk valt zijn polsblessure nog mee. Het was ook geweldig dat de Honda ingenieurs en topmanagers naar Thailand waren gekomen om de Grand Prix bij te wonen. Dat zegt veel over het engagement van Honda in het WK motorcross.” Foto Bavo